Rappa nyheter - visst, men gärna nyheter då

SPORTBLADET

Tv-spalten förutspådde förra året bistra tider för sport i tv. Den profetian var inte helt klockren. Senast ut är TV4 med nya satsningen 4+.

För mindre än ett år sedan sneglade den här spalten i kristallkulan. Engelska, tyska och italienska digitala sport-tv-satsningar hade precis kapsejsat. Diverse proffsklubbar knäade. Smalare idrotter fick betala för att få avnjuta sig själva i tv. Nästa i rad att drabbas torde vara de stackars tittarna. Trodde Sportbladets svar på Saida.

För att uttrycka det milt: det har inte blivit så. Inget har försvunnit. Tredubbelt mer har tillkommit. Inom kort har troligen skeet ett eget program och kanot en egen kanal att paddla i. Kommentarer om nya sportsatsningar är den här kolumnens motsvarigheter till schlagerjippon i officiell eller inofficiell regi av Bert Karlsson: de slutar aldrig att komma.

Senast ut är tysk och brasiliansk ligafotboll i den kanal som TV4 med kreativ elegans kristnat 4 +. Liksom ännu mer av engelsk fotboll. 4+ sänder bland annat slutskedet av FA-cupen och redan på torsdag Celtic-Liverpool.

Men det intressantaste med den här nykomlingen är inte ytterligare fotboll. Risken är kanske snarast att vi inom kort knappast ser fotbollsskogen för bara träd. Nej, det som gjort spalten lite nyfiken är i stället de korta nyhetssändningar som pepprar tv-kvällen, lite som radions eko-nyheter. Här var faktiskt något unikt nytt på g i det pardonlösa sportbruset. Kanske skulle man addera det som TV3 gjort roliga-timmen-tv av. Som nykomlingar på scenen inte ens har försökt?

Repriser och returinformation

Näppeligen blir det nu så. Åtminstone att döma av premiärkvällen. Presentatör Rickard Sjöberg hade knappast ens konturerna av en rejäl egen nyhet att leverera. Genom aftonen sög han på karamellen att man senare skulle visa "Henkes" första träning efter käkskadan. Fram till nyheten med versalt N handlade det om returinformation/rabblande/repriser. Sånt räcker definitivt inte för att spalten ska zappa över från reklamen i moderkanalen. Inte ens om kanalboss Stockselius så bjussar på fria mutklinkers från Flügger Färg.

Däremot ska 4+ åtminstone här få slippa giftigheter om premiärdygnets ciceron Harald Treutiger. De ska inte behöva lida för att Treutiger troligen injicerat Löfbergs Lila för att orka hålla sig vaken. Det bästa med Tröttigers goa gubberi under 24 timmar - en gördum idé i sig - var att det blev än mer uppenbart varför SVT-kollegan Peter Jihde i veckan fick Aftonbladets tv-pris som "Bästa sportkommentator".

Jihde kommer INIFRÅN sporten och kliver ut för att lättsamt guida oss fåkunniga. Treutiger känns snarast, trots sin bakgrund som Öis-målis 500 år innan Dick Last, som något sportfientligt från yttre rymden som anlänt för att karikera en sportsnackare från Göte-la-börg.

Canal + lilla hyllning till salig Kenta Gustafsson var en vacker gest.

Sportsändningarna hos splitternya SVT 24 nådde premiärhelgen i genomsnitt den majestätiska tittarsiffran 2 000 personer. 2 000 framför tv-apparaterna när Sandviken slår Edsbyn i bandysemi. Eurosport är vid jämförelse en koloss.

Catrin Nilsmark sågar skatteplanering i "Sportklubben" - en högoddsare.

2000 tittare. Hur många av dessa läser "Sport i tv"? 19? Vi och SVT-cheferna Leif-Juttan kan ses i en telefonkiosk och diskutera 24-kanalens framtid.

Nu har det inträffat: TV-spalten formligen dreglar efter en filosofisk serie från Kjell Kjellman. Undrens tid är ej förbi.

Absolut. Sportradion. När de avgörande slutspelen haglar finns det bara ett etermedia att hålla i handen.

Tveksamt. Längdskidor. Vem kan man lita på? Assar?