VF visade mästarklass

Körde över Modo i sjätte kvartsfinalen

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK (TT)

Elitseriens suveräna segrare Frölunda visade mästarklass när ett helt tröttkört Modo gick in i väggen och förlorade med 1-5 hemma i ett fullsatt Kempehallen.

Segern gav Frölunda semifinal, efter 4-2 i matcher.

- Vi var helt chanslösa i kväll. Frölunda åkte dubbelt så fort på skridskorna som vi och vann varenda närkamp. Vi har slitit och offrat oss i fem kvartsfinaler - vi orkade inte loppet ut. Bensinen tog helt slut i sjätte kvartsfinalen, konstaterade Modo-tränaren Pirro Alexandersson.

Frölunda åkte till Örnsköldsvik med en enda tanke i huvudet:

- Vi skulle inte låta Peter Hirsch få bli en världsmålvakt. Vi skulle in med folk framför målet och inte ge Modomålvakten någon arbetsro. Och det var nyckeln till vår framgång, sade Frölundatränaren Conny Evensson.

Iskall avslutning

När Oscar Ackerström fick fri åkväg i första perioden fram till Modo-målet så var Frölundabacken iskall och dundrade inte iväg ett skott utan la ett löst och avigt backhandskott som grundlurade Modo-målvakten.

Peter Hirsch var Modos klart bäste spelare trots de fem baklängesmålen. Han fick inget stöd och ingen hjälp med att hålla rent framför sin kasse.

- Vi hade varken huvud eller ben med oss i dag. Då kommer misstagen - och det har man inte råd med mot ett så komplett och bra lag som Frölunda,sade Pirro Alexandersson.

Total kontroll

Frölunda tog initiativet direkt från matchstart. Modo chansade med att kasta in puckarna i sarghörnen i anfallszonen, men orkade aldrig arbeta fram puckarna till farliga avslut. Frölundas säkra backar hade total-kontroll över området framför sin målvakt Henrik Lundqvist.

- Vi höll ihop laget bra och gav inte bort några åkytor i onödan, konstaterade Evensson.

Modos trötta huvuden märktes också i spelvändningarna. Gång på gång missade Modo givna kontringslägen då passningarna slarvades bort och hamnade rakt på Frölundaklubborna.

- Frölunda har styrkan som kan räcka ända fram till guldet, menade Modo-tränaren, som var nöjd med sitt lag i kvartsfinalspelet trots genomklappningen.

- Vi har fått slåss ur underläge hela tiden och det har tagit allt för mycket krafter, konstaterade Pirro Alexandersson.

Kände segervittring

- Vi kände oss aldrig pressade inför den här matchen. Vi visste att vi hade vunnit skotten i de tidigare matcherna och hade haft ett bättre tryck i vårt spel. Det gav också utdelning till slut. Och nu känns det som om många av spelarna är på gång - och det lovar gott inför det kommande semifinalspelet, sade Conny Evensson.

Frölundatränaren hade ingen drömmotståndare i semifinalen.

- Nu suger vi på den här segerkaramellen och så är vi laddade för en ny kamp på söndag. Den här segern har stärkt vårt självförtroende, summerade Evensson, vars mannar redan efter den suveräna insatsen i Elitseriens 50 omgångar borde ha ett rejält övertag mot alla utmanare.

Ove Byström/TT