Här hedrar stallet sin döde kamrat

Cykelstjärnan Kivilev överlevde inte kraschen

SPORTBLADET

Andrej Kivilev ville inte ha hjälm för att inte bli för varm i de branta uppförsbackarna.

Det blev den 29-årige cyklistens död.

I går avled han av de svåra hjärnskador han fick i tisdagens olycka i tävlingen Paris-Nice.

Foto: AP
EN SORGENS DAG Andrej Kivilev, fyra på Tour de France för två år sedan, dog av sina skador kraschen i förrgår. I går hedrades han vid målgången när Kivilevs stallkamrater från Cofidis släpptes före och körde i samlad trupp sakta över mållinjen.

I en tyst minut hedrade de andra cyklisterna i går den kazakiske cyklisten. Gårdagens etapp till Pont du Gard kördes sedan utan tidtagning, till Kivilevs minne. Vid målgången släpptes Kivilevs stallkamrater från Cofidis före och körde i samlad trupp sakta över mållinjen - alla med hjälm på sig.

Dödsfallet, som är det första inom den internationella elitcykelsporten på fyra år, har på nytt väckt debatten om hjälmtvång.

Andrej Kivilev, som alltid var en av de tuffaste i de branta etapperna och som kom fyra i Tour de France 2001, bar ingen hjälm när han föll.

Hade ingen hjälm

Det var på tisdagen, i den andra etappen av loppet Paris-Nice som tysken Volker Ordowski först gick omkull. Kivilev och stallkamraten, polacken Marek Rutkiewicz, hann inte stanna utan körde in i Ordowski. Kivilev föll rakt på sitt oskyddade huvud, med pannan före, och föll genast i koma.

Redan vid de första undersökningarna kunde läkarna på neurokirurgen vid sjukhuset i Saint-Etienne konstatera att cyklisten fått allvarliga hjärnskador.

Under natten förvärrades situationen och i går dog Kivilev.

- Han tog av sig hjälmen för att inte bli varm, sade i går Valerie Sartoris, taleskvinna för Cofidis, i ett pressuttalande.

Debatten tar fart

Enligt Cofidis läkare hade hjälmen kunnat rädda Kivilev och debatten om hjälmtvång har fått ny fart. 1999 dog spanjoren Manuel Sanroma efter ett fall i Katalonien runt och 1995 dog italienaren Fabio Casartellli under en etapp av Tour de France.

Tour de France-basen Jean-Marie Leblanc säger till tv-kanalen France-3 att Kivilev "utan tvivel skulle klarat sig om han haft hjälm".

Hyllas av Armstrong

Fyrfaldige Tour de France-vinnaren Lance Armstrong säger till nyhetsbyrån AP att han kommer att sakna Kivilev.

- Jag älskade att tävla mot honom.

Andrej Kivilev var född den 21 september 1973 i Talducorgan i Kazakstan. Han efterlämnar frun Natalia och halvårsgamle sonen Leonard.

En livsfarlig sport - här är fler dödsolyckor inom cykel

Jennifer Wegerup