Tjejer - slit av tröjorna och kasta upp dem på läktaren

SPORTBLADET

Landslagströja upp på läktaren av glädje - eller hårt i väggen, i ren ilska?

Succé eller misslyckande?

I helgen spelas Algarve Cup.

Starten på damlandslagets viktigaste säsong hittills.

Foto: BILDBYRÅN
Hanna Ljungberg och Therese Lundin får ett hektiskt år i landslaget.

Efter att ha skrivit hundratals autografer, vrålat ut glädjen och kastat upp den svettiga tröjan på läktaren var det livat i landslagets omklädningsrum.

Mobiltelefonerna ringde oavbrutet och musiken dunkade på högsta volym. Jane Thörnqvist tog några tuffa danssteg och Linda Fagerström mimade ikapp med musiken.

Vi var klara för EM-final.

Motsatsen är inte lika rolig och den har jag också varit med om.

Så var det efter EM-finalen.

Jag slet av mig landslagströjan med en känsla av att aldrig mer vilja sätta på mig den igen. Inte ens under pistolhot. Silvermedaljen slängde jag snabbt ner i väskan tillsammans med den svettiga sport-bh:n, dom stank båda två.

Alla kommer att sändas i tv

Marika sa inte ett ord, men slog näven i ett skåp. Hon lämnade omklädningsrummet med små målmedvetna steg.

Många andra i laget satt med hängande huvuden och tårfyllda ögon. Någon hade redan duschat och var på väg mot spelarbussen.

Besvikelsen var enorm. Men det var då.

Frågan nu är om det blir ett Algarve Cup som slutar med tröjan upp på läktaren eller in i väggen?

Det måste bli läktaren, förstås, eftersom det aldrig varit så mycket media runt damfotbollen som just nu, just i år. Damallsvenskan, EM-kval och VM-slutspel - allt kommer att sändas i tv.

Därför måste tjejerna i landslaget visa att de klarar pressen. Algarve Cup är första testet. Klarar ni det tjejer?

Jag väntar mig följande, som åskådare:

Sverige spelar jämt mot Norge i öppningsmatchen i dag, fredag. Norge har världsspelare; snabba Dagny Mellgren, stora starka Ragnhild som forward, och 34-åriga Hege Riise på mittfältet är tre av Norges sex proffsspelare. Riise var för övrigt en av ligans bästa spelare i fjol. Sverige måste ställa om snabbt, löpa som hästar för att springa sönder Norges samlade lag samt smälla på i närkamperna.

Kanada måste också besegras. De har spelare som spelat både på college och i proffsligan. Men har Sverige ett snabbt passningsspel så hinner inte kanadensiskorna med.

USA. Amerikanskorna löper hur mycket som helst och hittar varandra i sömnen. Lily, Milbrett, Faudy och Fawcett är damernas motsvarighet till Zidane, Beckham och Ronaldo. Tjejerna är mångmiljonärer och spelar på heltid. Det blir en tuff drabbning där Sverige måste sälja sig dyrt.

Av spelarna i laget väntar jag mig:

Karolina Westberg vill vi se i samma form hon hade det året hon slog igenom (EM 1997). Där har hon inte varit sen dess. Det är dags i år.

Jane Thörnqvist måste hitta samma fina form hon hade i EM innan sin korsbandsskada.

"Amme" ( Anna-Maria Eriksson) måste blomma ut och ta samma ansvar i landslaget som i Landvetter. Din flickfotbollstränare slet sitt hår när du dribblade som sista kvinna...underbart. Fortsätt dribbla, han är ändå flintis nu. Men måste vara noga i passningsspelet.

Hanna Ljungberg - får inte låta sig bli bortmarkerad. Måste göra mål på dem som skapas och helst på halvchanserna också. Hon lever på sin snabbhet och ska det bli vinst mot topplagen krävs det att hon utnyttjar den. Är bara tre äpplen hög - måste kräva att få passningarna efter backen.

Visst finns det fler matchavgörare än Ljungberg? Kliv fram ur garderoben, Therese Lundin och Salina Olsson.

Terese Sjögran - dribbla, dribbla och dribbla igen.

Malin Moström vill vi se lika bra som under EM i Tyskland

Marika Domanski- Lyfors måste ge spelarna förtroende, uppmuntra anfallsfotboll och ge lirarna utrymme. Visa att du kan coacha och att ni även kan vinna på taktik.

Då får vi snart se tröjan kastas upp på läktaren.

Ett år med både EM-kval och VM

Tina Nordlund