Kaisa Varis var dopad

Klart i dag - även B-provet positivt

SPORTBLADET

Det som alla i princip visste bekräftades av Finlands skidförbund vid en presskonferens i Lahtis på fredagen - den dopade skidåkaren är Kaisa Varis.

Även B-testet av dopningsprovet från den 16 februari, två dagar före VM i Val di Fiemme, innehöll spår av epo, och Finland fråntas nu sin stafettmedalj.

Varis har försatts i tävlingsförbud tills vidare.

Det internationella skidförbundet (Fis) fattar beslut om Varis tävlingsförbud vid ett sammanträde den 10 maj. Två års tävlingsförbud är det normala straffet för avsiktlig dopning. I så fall upphör det den 16 februari 2005, det vill säga samma dag som nästa skid-VM i Oberstdorf inleds.

Varis resultat från Val di Fiemme stryks nu - Finland förlorar därmed den silvermedalj som damerna knep i stafetten. Medaljen var den enda de finländska längdåkarna tog i VM. Det innebär samtidigt att Norges brons utbyts till silver och Rysslands fjärde plats till brons.

Det var andra gången i rad som Finlands damer förlorade en stafettmedalj i VM i efterskott. Det skedde också i Lahtis 2001 då Virpi Kuitunen och Milla Jauho åkte fast för Hemohes efter att Finland hade tagit brons i stafetten. Av samma orsak fråntogs Finlands herrlag stafettguldet i Lahtis.

Förnekar dopning

Varis själv bestrider testresultatet, enligt skidförbundets vd Jari Piirainen.

- Positivt är fel resultat. Fis uppgav den 25 februari att provet var negativt. Den 4 mars ringde Piirainen till mig och sade att resultatet är positivt. Jag vet inte vad som har skett med provet mellan den 25 februari och 4 mars, skrev Varis i ett meddelande som Piirainen läste upp.

Varis, som inte närvarade på presskonferensen, har rätt att lämna en skriftlig eller muntlig redogörelse till skidförbundet inom två veckor.

Enligt Varis är epo-testet inte tillförlitligt eftersom det inte kan urskilja den epo som idrottarens kropp utsöndrar från konstgjord epo som har tillförts utifrån. Enligt uppgifter som Varis har fått från laboratoriet i Lausanne bygger testmetoden på prover från några tusen idrottare.

Skadestånd

Förbundsordförande Seppo Rehunen bestrider Varis uppfattning om att Fis den 25 februari skulle ha uppgett att alla dopningstester dittills i VM var negativa.

- Fis talade om de tester som redan var analyserade fram till den 25 februari, sade Rehunen.

Skidförbundet utreder nu möjligheterna att kräva Varis på skadestånd.

Undervisningsministeriet begär nu att skidförbundet lämnar en rapport om dopningsfallet. Förbundet måste lämna sin utredning till ministeriet senast den 27 mars.

Ministeriet har redan frusit utbetalningen av statsstöd till skidförbundet tills vidare. Kulturminister Kaarina Dromberg ville inte på fredagen förutspå hur det går med skidförbundets statsstöd framöver. Hon betonade att beslut tas utgående från den rapport som förbundet lämnar.

Dromberg beklagade att dopningsfallet utgör en ny skamfläck för skidsporten.

- Det är särskilt tråkigt för dem som har arbetat för en ren skidsport, sade Dromberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM