Igelström ger om-givningen haksläpp

Slog världsrekord på 100 m bröst

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Emma Igelströms turboframfart på kortbane-SM får folk att tappa hakan.

Även i hennes egna omgivning.

På lördagen slog Igelström till med världsrekord på 100 m bröst - i semifinalen...

- Visst är jag överraskad - men det är så jäkla sunt och häftigt att se någon som verkligen tar chansen, jublade hennes tränare Martina Aronsson.

Foto: Bildbyrån
Emma Igelström i högform.

Efter Igelströms uppvisning hittills i SM, Europarekord på 200 m bröst och nära världsrekordet på 50 m bröst, viskades det om världsrekord i korridorerna i Eriksdalsbadet.

- Vänta bara till i morgon (söndag) så ska ni få se, sade förre förbundskaptenen Hans Chrunak och fick medhåll från höger och vänster.

Visst. De får förmodligen rätt.

Men ingen snackade om lördagen. Man slår ju liksom inte världsrekord i en semifinal på SM.

- Jag tror nog aldrig jag har varit med om det. Det är ju inte så många svenskar som sätter världsrekord, sade förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

"Förvirrad"

Emma Igelström gör definitivt det. Men hon själv reagerade också med förvåning sedan hon putsat sitt eget rekord från guldloppet i kortbane-VM i Moskva i fjol med nio hundradelar till 1.05,29.

- Jag vet inte riktigt vad jag ska säga - jag är själv så förvirrad, sade Igelström.

- Det var inte alls planerat. Jag var irriterad mellan försöks- och finalpasset och inte blev det bättre när vi missade medalj med Spårvägen i lagkappen (4x50 m medley). När jag stod och valde baddräkt inför semifinalen valde jag mellan den med korta eller långa ben. Den med korta visar lite att man inte går in för loppet - så jag tog de långa.

Tränaren Martina Aronsson kom förbi Igelström och frågade hur hon tänkte lägga upp loppet.

- Jag svarade att jag inte visste. "Jag får se när jag kommer i vattnet" sade jag.

Snabbt svar

Svaret blev uppenbart direkt. Igelström drog i väg i ett tempo som skvallrade om att hon inte tänkte bada sig in i söndagens final.

Martina Aronsson känner sin simmare bättre än de flesta. Ändå tillhör hon dem som fått haksläpp i Eriksdalsbadet detta veckoslut.

- Jag är överraskad över det faktum att hon fortsatt hålla den här höga nivån hela tiden. Men har man sett henne träna de senaste månaderna är man inte jätteförvånad. Vi har resonerat som så att varför inte ta chansen när man har den, sade hon.

"Ett mirakel"

Förbundskaptenen Hasse Bergqvist är inne på samma spår. Överraskad? Både och.

- Hon är ett mirakel hela hon på det viset att hon alltid ger järnet. Det spelar ingen roll om det är Törebodamästerskapen - hon går inte längre i vattnet utan att prestera sitt bästa. Så här har det ju sett ut i ett och ett halvt år, och det gör mig överraskad och imponerad att hon kan hålla den här nivån hela tiden, sade Bergqvist.

På söndagen är det finaldags på 100 m bröst. Och det är läge för ytterligare en världsrekordputsning.

- Jag hade tankar på att simma 200 m medley på söndagen också. Men nu vet jag inte längre. Det vore så häftigt att avsluta kortbanesäsongen med världsrekord. Loppet i dag var inte perfekt. Det är detaljer - som en av vändningarna exempelvis - som inte var bra.

Det låter som det kan bli nya rekord på söndagen.

Göran Sundberg/TT