De sparkar varandra medvetslösa - lagligt

Extremt tuffa K1-galan i Stockholm avgjord i går

1 av 4 | Foto: urban andersson
I KLINCH Jomhod Kiatadisak och Ole Laursen möttes i ringen i går, vid kampsportsgalan K-1 i Stockholm. K-1 är en blandning av olika kampsporter. Slagen och sparkarna träffar med full kraft, och matcherna slutar inte sällan med knock out.
SPORTBLADET

Uppvisning av högsta klass - eller kvalificerat vansinne.

I går avgjordes kampsportsgalan K-1 i Stockholm.

- Inom stående fighting är det här det absolut mest fysiskt krävande, säger August Wallén, sakkunnig i regeringens proffsboxnings- och kampsportsutredning.

K-1 är ett samlingsnamn för den gren som förenar bland annat taekwondo, thaiboxning och kickboxning. Matcherna avgörs vanligen i tre ronder gånger tre minuter. Det är förbjudet att attackera med armbågen eller sikta mot grenen. I övrigt är de flesta slag och sparkar tillåtna.

Utövarna bär shorts, suspensoar, tandskydd och handskar. Inget mer.

Gårdagens gala fick en otäck avslutning när svenske Larry Lindvall, 37, knockade finalmotståndaren, Rob Hanneman, 28, med en kraftig spark i huvudet. Holländaren stöp och låg länge medvetslös. Han väcktes till liv och kunde senare lämna lokalen för egen maskin.

Lindvall tog segern, prischecken på 50 000 kronor och är därmed kvalificerad för nästa deltävling där det finns en chans att avancera vidare till den stora finalen i japanska Tokyo Dome den 6 december.

"De har tillstånd"

På plats i Solna-hallen fanns även August Walllén. Han är själv kampsportare och har suttit med som sakkunnig i regeringens proffsboxnings- och kampsportsutredning.

Hur kan en sådan här tävling vara tillåten i Sverige när inte proffsboxning är det?

- Anledningen är att lagen om proffsboxning bara går att applicera på just proffsboxning. I och med att sparkar är tillåtet i K-1 handlar det inte proffsboxning.

Att galan anordnades helt i sin ordning bekräftas av västerortspolisen.

- De har tillstånd. Arrangemanget har inte inneburit några som helst problem för oss, sa stationsbefäl Bengt Kihlborg till Sportbladet i natt.

Christoffer Bjäreborn