Världsrekord igen - och Igelström blickar mot nya

Snabbast i världen - gång på gång.

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Efter sitt senaste rekord i kort bana riktade bröstsimsdrottningen Emma Igelström genast blickarna mot långbanesäsongen. Och nya rekord:

- Världsrekordet på 100 meter är ett måste för att vinna VM i sommar, säger hon.

Foto: Bildbyrån
Ännu ett världsrekord för Igelström.

Lördagens världsrekord på 100 m bröst på 1.05,29 höll i ett dygn.

En ny imponerande uppvisning gav 1.05,11 i finalen på söndagen och totalt har hon på två dagar gått ned med 27 hundradelar på sträckan.

Men lika snabb som Emma Igelström är i bassängen, lika snabbt snurrar simcirkusen vidare. Hon kan njuta av sina rekord en liten stund, men sedan är det full fart framåt som gäller igen.

Applåderna i Eriksdalsbadet hade knappt hunnit ebba ut förrän Emma Igelström pratade nya rekord. Nu i lång bana.

Längre på kort

Igelström har två världsrekord i kort bana men har inte hunnit lika långt i lång bassäng. Orsaken: sjukdomar. 2001 fick hon körtelfeber och kunde inte slå igenom på lång bana. Genombrottet kom i somras på EM då hon tog två guld (50 och 100 m bröst) och ett brons (200 m bröst).

- Men inte ens den säsongen var optimal. Jag fick ett återfall med ätstörningarna precis före säsongen, berättar hon.

I lång bana har hon Europarekordet på 100 m bröst. Fram till världsrekordet skiljer 75 hundradelar.

- Jag är rätt nära där. För att ta guld på VM i Barcelona (i juli) behöver man slå världsrekordet, säger hon.

På 200 m finns den största skillnaden. Där är Emmas nordiska rekord på 2.27,36 drygt fyra sekunder långsammare än världsrekordet.

- Där är jag minst erfaren och det kommer att ta längre tid. Den här sommaren behöver jag skaffa mig mer rutin, säger Igelström vars plan är att vara i världstopp på 200 m bröst till OS.

Stadigt bakom Emma

50 m bröst finns inte med på OS-programmet i Aten nästa sommar och den sträckan betyder minst för henne.

- Jag ska simma den på VM, men med tanke på OS är 100 och 200 det jag prioriterar.

Kortbane-SM har nästan helt handlat om Emma Igelström. Men bakom henne har de andra svenska simstjärnorna visat att de fortfarande är med.

- Emma är naturligtvis det stora utropstecknet. Lars Frölander har visat att han är tillbaka efter sitt avbrott, Therese Alshammar ser tekniskt mycket bättre ut än tidigare och Martin Gustavssons tid på 200 m bröst (svenskt rekord med 2.07,66 i lördags) är gångbar i både Europa och världen. Stefan Nystrand, Josefin Lillhage och Anna-Karin Kammerling har varit stabila. SM var en viktig avstämning att allt ligger rätt, säger förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Sju guld av Frölander

Frölander imponerade på söndagen när han med bara några minuters mellanrum tog guld både på 200 m fritt och 100 m fjäril, på den senare distansen efter en makalös spurt. Frölander blev överlägsen SM-kung med sju guld (individuellt även 50 m fjäril plus fyra lagkapper med Linköping). På damsidan blev Igelström naturligtvis drottningen även om Anna-Karin Kammerling tog flest guld - fem stycken (tre lagkapper med sitt Sundsvall samt 50 och 100 m fjäril).

Landslaget åker på träningsläger på Cypern i hop med friidrottslandslaget 29 april-14 maj. Direkt efteråt väntar en tävling i Aten som blir något av tävlingspremiär i lång bana.

Då ska Emma Igelström börja jaga nya rekord.

Göran Sundberg/TT