Äntligen fick vi en paus från all fotboll

SPORTBLADET

Friidrott. Friidrott. Friidrott. Och så på tampen lite lek med röda och svarta gummiprojektiler. Äntligen en andningspaus i fotbolls-utbudet, smackar tv-spalten belåtet.

Vad kan en enkel tv-spalt tillägga? När Klüft/Olsson/Holm/Bergqvist slår till som vid inne-VM finns inte mycket under det svenska tv-sportåret som konkurrerar. Utstrålningen i en friidrottare, svensk är ännu bättre, som slåss mot makterna och motståndarna, det är ganska oslagbar tv-underhållning. Därtill en skön paus i fotbolls-bruset.

Enda problemet med den gångna friidrottshelgen var att då det verkligen skulle ha flämtats i stugorna, under Carolina Klüfts förnämliga femkamp eller avgörande av Christian Olssons dust med Jonathan Edwards, då var rättighetsinnehavaren SVT inte med. Man var väck trots sina digitala miljonsatsningar. Kanalchef Leif-Juttan torde ha fått en smärre släng av hjärtinfarkt.

Se till att få fart på 4 +

Även TV 4-sporten hittade sina frågetecken. De valde rentav SVT-sportens friidrottsbevakning till "Veckans kalkon" i söndags. Detta baserat i insinuationer om nepotism i förhållandet SVT-sporten/friidrottslandslaget.

Men TV4 borde nog fokusera på att få fart på trögstartade "4 +" istället för att vifta med slöa etermedia-värjor. Ville man med sin kalkonifiering ta något slags busig revansch för att kanalens stjärnreporter Robert Perlskog i veckan fått schavottera med sina Hammarby-sympatier? Fan vet.

Mer friidrott: I bland händer det att tv-spalten tänker i stället för att skriva. Då har den emellanåt fått snilleblixtar om hur friidrott kan bli en bättre tv-sport. Ett av dessa ögonblick av insikt innebar i en antik spalt tanken att tresteg (och längdhopp) blir tydligare om man dubbelkopierar grafiska meterlinjer på sanden. Därför var det en mäktig aha-upplevelse när de ansvariga i Birmingham faktiskt lyxade med just såna. Men då krävs att de imaginära linjerna ligger rätt, annars är de mest irriterande, som Eurosports begåvade expert Anders Borgström noterade ett par gånger.

Eurosport var förresten allerstädes närvarande, det tackar man för.

Copeland-reportaget ovanligt lyckat

Om nostalgifaktorn var hög kring friidrotten i "Sportsverige" var den överraskande liten vid bandyfinalen. Det går inte att klaga på vad som bjöds från Studenternas - förutom det klassiska smärre problemet: man ser ju FORTFARANDE inte bollen!

Den här tyckaren kommer dock att tjata tills SVT-sporten gjort rutin av tv-resor tillbaka i bandyfinalernas historia under sisådär en och en halv timme innan finalen.

Men Bosse Hansson fanns på plats. Alltid något.

Har gnällt en del på hockey-produktionerna under vintern. Med riktiga matcher känns det genast mer suggestivt. Kanske bristerna endast är chimärer under omgång 1 till 45 av elitserien?

"Sportspegelns" reportage om Norrköping Dolphins William Copeland var ett ovanligt lyckats formexperiment, med lysande musikval (Tomas Rusiak).

Chievo-Parma 0-4.

ZZZerie A. Ett under att kommentator Jesper Hussfelt inte somnade.

Ni kan räkna med fler förslag på innovationer av friidrott i tv. Puritaner kan göra sig redo vid PC:n.

JA

NEJ