Brynäs slog Linköping efter straffläggning

Segrar för Skellefteå och Rögle

SPORTBLADET

GÄVLE (TT)

Rögle och Skellefteå vann - medan de två elitserielagen Brynäs och Linköping behövde straffläggning för att kunna utse en segrare.

Kvalserien i ishockey ser ut att bli en jämn kamp om de två elitserieplatserna.

Foto: BJÖRN TILL/BILDBYRÅN
RÖGLE TILL ELITSERIEN? Ja, det började i alla fall bra med en seger borta mot Hammarby.

Brynäs drog längsta strået i kvalseriepremiären - men det krävdes straffavgörande från veteranen Janne Larsson i femte omgången innan saken var klar.

2-1 till Brynäs i Gavlerinken och Gävlelaget har fått om inte en smakstart, så i varje fall två poäng i starten.

De båda elitlagen kommer till kvalserien som förlorare.

Det var tre veckor sedan lagen spelade en riktigt tempostark seriematch - LHC hade slagit Nyköping i två matcher (5-2 och 6-2) och Brynäs besegrat elitseriekollegan Södertälje (3-0) och Mora (3-2) - och det märktes även på spelet som var nervöst, avvaktande, stirrigt, svagt tempo och allmänt krampaktigt.

Östgötarna var det klart bättre laget och skulle ha vunnit - men Janne Larsson fick äntligen göra mål. Och bli stor matchhjälte på kuppen.

Persson var nöjd

Det skedde först i femte straffomgången, efter att mycket duktige hemmamålvakten Jamie Ram dessförinnan räddat Linköpingsstraffen i samma sudden-omgång.

Brynästränaren Gunnar Persson erkände även att den kanadensiske målvakten spelade en direkt avgörande roll i sista perioden och då räddade Brynäs från nederlag under ordinarie matchtid.

- Men jag tyckte vi hade bra krigarinställning, sade Gunnar Persson och att 1-1 var rättvisa siffror efter 60 minuter.

- Det kommer att bli en lika tuff fortsättning, så här kommer det att se ut och flera matcher kommer att avgöras först efter straffar.

Linköpingstränaren Torgny Bendelin var fullt nöjd med en poäng:

- Det var en exakt kopia av matchen i serien här. Brynäs fick en smakstart, spelade ut oss i början och gjorde 1-0. Då drog Gävlelaget sedan ifrån rejält. I dag kom vi igen, fick 1-1 och höll det hela vägen.

- Vi spelade stabilt och det var en helt annan matchbild denna gång. Vi gjorde bra ifrån oss. Att vi sedan föll på straffar är rena tillfälligheter.

Skellefteå och Rögle vann

Skellefteå vann med 3-2 mot AIK efter att bortalaget dominerat de två första perioderna.

I den sista blev det en stor scenförändring och Skellefteå kunde vända 1-2-underläget till seger. Stor matchhjälte blev Jimmie Eriksson som först kvitterade till 2-2 efter en fin soloräd, och sedan slog in segermålet en dryg minut före full tid.

Rögle tog en imponerande bortaseger mot Hammarby på Hovet.

Matchen var även den jämn, men till slut kunde skåningarna vinna med 5-3. Hammarby hade hela tiden övertaget och ledde med såväl 1-0, som 2-1 och 3-2. Men efter ett effektivt powerplay i början på slutperioden kunde Kristofer Starck och Torgny Löwgren ge gästerna segern.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM