Zlatan och Ajax vidare i Champions League

… men cupäventyret tog slut för Ljungbergs Arsenal

SPORTBLADET

En drömstart på Olympiastadion förde Ajax mot fotbollens höjder.

Zlatan Ibrahimovic & Co spelade 1-1 (1-1) mot AS Roma och är klart för kvartsfinal i Champions League.

Däremot är Europaäventyret slut för Fredrik Ljungberg och Arsenal. Valencia hemmabesegrade Arsenal med 2-1 och tog den andra kvartsfinalplatsen från grupp B.

- En fantastisk känsla. Första gången till kvartsfinal i Champions League. Helt otroligt. Vem hade trott det för två år sedan? sade en strålande glad Zlatan Ibrahimovic till TV3 efter matchen.

Ajax fick rena drömöppningen på Olympiastadion i Rom. Det hade bara gått en halvminut när Andy van der Meyde fick fritt spelrum på vänsterkanten, vek inåt och satsade på skott i stället för att spela in till Zlatan Ibrahimovic. Skottet snuddade vid Romamålvakten Ivan Pelizzolis fingrar och borrade sig in i bortre krysset.

- Vi spelade för att vinna, men Roma hade ju hemmaplan och var tvungna att vinna, sade Zlatan Ibrahimovic.

Intensiv satsning

Målet blev signalen till en intensiv satsning från Roma, som var piskat att vinna för att ha möjlighet att nå kvartsfinal. Kvitteringen kom i 23:e minuten, då en delikat frispelad Antonio Cassano behärskat bredsidade in 1-1 vid Ajax rumänske målvakt Bogdan Lobonts vänstra stolpe.

Ajax fick satsa på kontringar. Längst fram var Zlatan Ibrahimovic oftast för ensam för att på allvar kunna oroa Romaförsvaret. Men i andra halvlek jämnade Ajax ut spelet en del. Och Zlatan Ibrahimovic visade flera gånger prov på sin skicklighet.

- Det gick riktigt bra, sade han. Speciellt med tanke på att jag hade känning av skadan före matchen. Det var en liten chansning och på slutet hade jag krampkänningar i båda benen.

Det var dock hemmalaget som förde spelet. Men det stannade vid oavgjort.

För två år sedan spelade Carew bort Arsenal från en plats i semifinalen i Champions League.

Norrman fick Arsenal på fall

På onsdagskvällen slog norrmannen till med två mål för Valencia och sänkte Arsenal igen. Valencia vann med 2-1 på Mestalla. Fredrik Ljungberg och hans Arsenal rikta in sig på Premier League och den egna cupen under våren. Hemma i England har mästarlaget inget kvar att bevisa, men internationellt saknas det fortfarande meriter. Arsenal har bara lyckats ta sig vidare till kvartsfinal en gång på sex försök i Champions League.

John Carew gav Valencia ledningen i den 34:e minuten. Norrmannen frispelades snyggt av Pablo Aimar och satte bollen säkert bakom Stuart Taylor.

Arsenal reste sig snabbt och kvitterade efter tolv minuter av den andra halvleken. Thierry Henry löpte sig fri och Santiago Canizares var chanslös på skottet i den bortre burgaveln.

Då slog John Carew till för andra gången. Han hade först en bra nick i den 58:e minuten som Taylor räddade. Minuten senare prickade Carew rätt med en ny nick och Mestalla kokade.

Fredrik Ljungberg var som vanligt pigg och hade några halvchanser. Han började på den västra sidan, men flyttades över till höger mittfält i den andra halvleken. Dock utan att lyckas.

- Vi hade våra chanser, men tog dem inte. Så har det varit hela tiden i Champions League, sade Ljungberg till TT.

- Nu har jag spelat tre hela matcher och jag har ont i hälsenorna. EM-kvalet mot Ungern är ingen fara, men jag är tveksam till spel på lördag i ligan mot Everton.

Svensken var också inblandad i en otäck kollision med målvakten Canizares i mitten av andra halvleken. Den spanske landslagsmålvakten fick Ljungbergs dobbar i huvudet när svensken var framme på en retur och bars ut på bår.

TT