Tolsa sänkte Timrå

Frölunda tog ledningen i semifinalserien

SPORTBLADET

TIMRÅ (TT)

Landslagsforwarden Jari Tolsa sänkte Timrå med två snygga mål i den tredje SM-semifinalen i ishockey som Frölunda vann med 3-1.

- Härligt att det lossnade för Tolsa. Jag visste att det var på gång, sade Frölundatränaren Conny Evensson nöjt sedan laget tagit ledningen med 2-1 i semifinalserien.

Redan efter 1.30 i första perioden slog den 21-årige landslagsforwarden till för första gången - helt frispelad av Joel Lundqvist pricksköt Jari Tolsa in pucken utom räckhåll för den finländske landslagsmålvakten Kimmo Kapanen i Timrå-målet.

Mål nummer två var kvällens stora behållning. I en blixtrande kontring satte Frölundabacken Kimmo Eronen fart och hittade Tolsa med en perfekt passning. Jari Tolsa utmanade Kimmo Kapanen med en härlig fint som lurade ner Timråmålvakten på isen och Tolsa lyfte iskallt in pucken i tom bur.

- Det är precis så här vi ska spela. Med en klok defensiv och hårt arbete skall vi freda vårt mål och slå till med snabba spelvändningar när vi får chansen - då är vi riktigt skapliga, konstaterade Conny Evensson.

I seriespelet släppte Frölunda in mindre än två mål per match - i de två tidigare matcherna har Timrå prickat in tre och fyra mål bakom Henrik Lundqvist. Med Fredrik Norrena tillbaka i målet så sattes effektivt stopp för Timrås målhunger.

Skyttekungen mållös

Slutspelets poängkung Tomi Kallio, som gjort sex mål och passat fram till sex, hade två jättechanser helt fri med Kapanen att öka på sin målskörd - men Timråmålvakten snuvade skyttekungen med två kanonräddningar.

Frölunda hade bra kontroll på matchen och var på väg mot en till synes kassaskåpssäker seger. Då blev det plötsligt kamp igen när Marcus Åkerblom styrde in 1-2 efter 11.58 av tredje perioden. Då tände ett rätt tröttkört Timrålag äntligen till. Timrå satsade allt i en väldig offensiv för att pricka in kvitteringen. Men Fredrik Norrena var helt omutlig i Frölundamålet.

- En mycket bra match av Norrena. Han var inte det minsta rinkrostig trots att det gått åtskillig tid sedan han senast vaktade vår kasse, sade Conny Evensson, som gav sin målvakt högsta betyg - även hela backbesättningen fick toppbetyg.

- Än en gång åkte vi på ett tidigt baklängesmål. Och det är ruskigt tufft att försöka jobba in en kvittering på Frölunda. I kväll mötte vi en ännu tätare Frölundaförsvar som obevekligt tvingade ut oss i sarghörnen och därifrån är det svårt att skapa vassa målchanser, konstaterade Timrå-tränaren Kent Johansson.

Ger inte upp

Är slaget förlorat nu - efter förlusten på hemmaplan och underläge 1-2 i semifinalen väntar ju två matcher i Göteborg?

- Absolut inte. Vi har visat att vi är ett starkt bortalag. Vi vann ju senast i Göteborg - och vi kan göra det igen. Det är jag övertygad om. Det är ett härligt tåga i det här gänget, sade Kent Johansson, som inte gett upp hoppet om en finalplats.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM