Celitc slog ut Liverpool

Klart för semifinal i Uefacupen

SPORTBLADET

När krutröken hade lagt sig efter ''Battle of Britannia'' stod Celtic sensationellt som segrare.

Henrik Larsson, Johan Mjällby & Co i Glasgowlaget lyckades bortabesegra Liverpool med 2-0 (1-0) i Uefacupens kvartsfinalretur och gick vidare med 3-1 sammanlagt.

Segern på Anfield på torsdagskvällen innebar att Celtic har nått längre i ett Europaäventyr än på nästan 30 år.

Eftersom första matchen i Glasgow slutade 1-1 - det var då Henrik Larsson slog till efter en minut i comebacken efter sin käkbensskada - var Celtic tvingat att göra mål och satsa offensivt. Laget ställde upp med en 3-5-2-uppställning med Johan Mjällby centralt i backlinjen och Henrik Larsson och John Hartson som anfallspar.

Skott under fötterna

Matchens första mål kom i första halvlekens sista minut. Henrik Larsson fick en frispark strax utanför Liverpools straffområde. Han hoppade över bollen vid frisparken, Alan Thompson drog till med vänstern och hans låga skott gick under fötterna på en hoppande Steven Gerrard i Liverpools mur.

Henrik Larsson skapade en dubbelchans i början av andra halvlek, men efter hand var det ett intensivt måljagande Liverpool som skapade tryck mot Celtic.

Larsson hann dock visa sin målfarlighet . Bland annat mötte han en hörna med axeln och tvingade Liverpools målvakt Jerzy Dudek till en kvalificerad räddning.

Och när Liverpoolspelarna inte lyckades skapa de riktigt heta målchanserna tog i stället Celtic vara på chansen när den kom.

Matchen avgjordes i 81:a minuten. Henrik Larssons anfallskollega John Hartson tog sig efter väggspel fram själv och skaffade sig skottläge strax utanför straffområdet och fick en pangträff som Jerzy Dudek var chanslös på.

Det engelska stjärngänget Liverpool var utslaget av det skotska stjärngänget Celtic. Klubben har en europeisk historia - men det var länge sedan som Celtic gjorde sig gällande internationellt.

Klubben var i semifinal i Europacupen 1964, 1966 och vann turne ringen 1967 efter finalseger över Inter.

Senast Celtic var framgångsrikt i Europa var 1974, då laget gick till semifinal i Europacupen.

Efter 29 år är klubben där igen. Men Johan Mjällby och Henrik Larsson i laget. Och ännu är sista cupkapitlet inte skrivet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM