Brynäs och Skellefteå i topp i kvalserien

Och Stockholms-lagen ligger i botten

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Brynäs och Skellefteå har inlett kvalserien i ishockey bäst. Båda lagen står med fem poäng efter två matcher.

Desto sämre har Stockholmslagen inlett. Både AIK är Hammarby är utan poäng.

Foto: Scanpix
Tursam seger för Brynäs idag.

Det var inte utan en hel del flyt som Brynäs och Skellefteå ordnade sina poäng på fredagskvällen.

Brynäs trepoängare var närmast skänk från ovan - eller snarare AIK:s målvakt Joakim Persson.

Matchen i Hovet gick mot förlängning. När bara sekunder återstod åkte Brynäs veteranback över röda linjen och drog till med ett skott - som en fumlande Joakim Persson släppte förbi sig.

Klockan stod på 19.55.

- Jag såg att det bara var sekunder kvar så jag siktade bara på mål, sade en glad och förvånad segerskytt.

- Vi hade ju tur. AIK pressade tillbaka oss i andra perioden och vi kom inte alls upp i normal standard. Det är väl naturligt om det är nervöst när man spelar i kvalserien, men nu har vi tagit fem poäng på två matcher och nu har vi två hemmamatcher i rad och måste hitta tillbaka till grundspelet.

Jan Larsson vag gästerna ledningen i mellanperioden i den bökiga tillställningen och Andreas Jämtin kvitterade i mitten av perioden. Sedan tog AIK över och skapade ett starkt tryck mot Brynäsmålet. Men Brynäs höll tätt - till skillnad mot Joakim Persson.

Skellefteå fick med sig två poäng från Ängelholm efter straffseger med 5-4. Rögle tog ledningen med 4-3 i början av tredje perioden genom Pär Arlbrandt, men Johan Ramstedt kvitterade bara 15 sekunder senare. Efter den mållösa förlängningen satte Fredrik Näsvall den avgörande straffen.

Rögle och Linköping är bara en poäng efter tätduon Brynäs och Skellefteå. Linköping hamnade i underläge hemma mot Hammarby, men vred sig ur greppet och vände till 2-1-seger.

Linköping vann skotten med klara 13-6 i den första perioden och hade bud på flera mål. Ändå var det Hammarby som överraskande tog ledningen efter ett backskott av Stefan Björk. Och Johnny Oduya ha ökat på Hammarbys ledning, men skottet träffade i ribbkrysset.

Östgötarna brände ett friläge och hade stundtals ett enormt tryck mot gästernas bur. Men det dröjde ända till sista minuten av andra perioden innan Linköping gjorde slut på måltorkan.

Peter Casparsson tog några snabba skär på vänsterkanten, fick till en bra träff som Karl-Johan Klint släppte retur på. Och där höll Tim Eriksson sig framme och lyfte in pucken i öppen kasse. Eriksson som kom till klubben den här säsongen från just Hammarby.

Peter Casparsson fick också en assist till segermålet, som gjordes av matchens lirare Per Eklund 5.17 in på slutperioden.

Ett mål som kan komma att betydligt väldigt mycket för östgötarna.

- Otroligt viktigt för laget att vi lyckades vända och vinna. Nu är det bara att bygga vidare på det här, sade matchhjälten Per Eklund.

TT