Tredje raka för Brynäs och Skellefteå

Och AIK spräckte poängnollan

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Power play är viktigt i ishockey.

På söndagen var det matchavgörande när Skellefteå betvingade Linköping med 4-2.

Fredrik Näsvall gjorde tre mål med en man mer på isen.

Foto: Scanpix
AIK tog första segern i kvalserien när man besegrade Rögle med 6-4 på Hovet.

Ishockeyns kvalserie bjöd på tre hemmasegrar under söndagskvällen. Brynäs besegrade Hammarby med 4-1 och AIK vann över Rögle med 6-4.

Men söndagens viktigaste hemmaseger tog Skellefteå mot Linköping, ett Linköping som inför elitseriesäsongen satsade hårt och nu håller på att bygga en ny hall för 247 miljoner kronor. Men efter söndagens förlust kan det bli jobbigt för Linköping att ta sig tillbaka till högsta serien.

- Vi har ett homogent lag där alla är betydelsefulla, sade Skellefteås segerorganisatör Fredrik Näsvall till Radiosporten.

Han gjorde tre mål - alla i numerärt överläge.

- Inte så vanligt, men ack så trevligt, sade Näsvall till Radiosporten.

Matchen präglades av power play-mål och utvisningar, samtliga Skellefteås mål kom med en man mer på isen.

Domaren Lars-Johan Ryhed blåste för 95 utvisningsminuter (35 för Skellefteå och 60 för Linköping), bland annat tre matchstraff. Det första fick Linköping Craig Woodcroft för en spearing i inledningen av andra perioden. I tredje perioden visade Rydhed ytterligare två man av isen. Först fick Skellefteås Fredrik Krekula lämna isen för en ful crosschecking och mindre än tre minuter senare fick Linköpings Fredrik Emvall samma straff för en armbågstackling.

I och med segern så ryckte Skellefteå och Brynäs i toppen av kvalserien.

Med åtta poäng vardera innehar seriens mest nordliga lag de två elitserieplatserna, det är fyra poäng ned till fyrapoängslagen Linköping och Rögle.

Två mål av Sjödin

Hammarby är fortfarande poänglöst i kvalserien efter tre omgångar, även om laget fick en kanonstart i matchen mot Brynäs. Niklas Barklund tystade publiken i Gavlerinken genom att göra 0-1 efter bara 50 sekunders spel. Niklas Anger kvitterade dock i numerärt överläge knappt sju minuter senare - och Brynäs kunde ta kommandot över matchen.

Och återigen var det backen Tommy Sjödin som tog kommandot över målskyttet. Veteranbacken avgjorde förra omgångens möte med AIK i slutsekunderna med ett "vitryskt" mittzonsskott.

Mot Hammarby kom målen tidigare, och skotten var hårdare. Sjödin bröt i egen zon och förde pucken över hela isen innan han stenhårt sköt 2-1 i slutet av första perioden. Psykologiskt viktiga 3-1 kom med bara tre sekunder kvar av mittperioden.

Finländaren Tommi Miettinen fastställde slutresultatet till 4-1 när han lade in pucken i tom bur med bara två sekunder kvar av matchen.

Tre mål av Engblom

AIK var poänglöst efter två omgångar, men David Engblom såg till att det blev tre poäng i söndagens möte med Rögle. Engblom gjorde hälften av AIK:s mål när "Gnaget" spräckte poängnollan och vann matchen på Johanneshovs isstadion i Stockholm med 6-4.

Nästa omgång i kvalserien spelas på torsdag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM