Galenskaparna

The Battle i Falun - en supershow med hela världseliten

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
Jacob Söderqvist fixade något helt unikt...
SPORTBLADET

Årets upplaga av The Battle förverkligade Jacob Söder-qvists dröm.

För snowboardproffset var det inga problem att få polarna i världseliten till Lugnet och Falun.

Tillsammans bjöd de på en galen show av aldrig skådat slag.

Som utomstående kan det vara svårt att förstå sig på "snowboardåkarsläktet". Man kan se att kläderna ska vara så pösigt coola som möjligt och hoppen så galna det bara går.

Men det tar stopp vid språket.

- Aaaiiight! Vilken cab 900 stalefish!

Speakern är i extas. För otränade ögon ser alla snowboardhopp lika livsfarliga ut. Fast vad gör det när det bjuds på snowboardshow av alla högsta klass?

Planeringsarbetet med tävlingen The Battle, som avgjordes i samband med helgens Svenska skidspel i Falun, började så fort festen var över efter förra årets upplaga. Snökanonerna var i gång redan i december.

Unik arena

Arrangören och proffsåkaren Jacob Söderqvist har sett snowboardens utveckling på nära håll och tyckte tävlingarna han åkte saknade något.

- Utvecklingen har gått så fort. Åkarnivån

har höjts så otroligt medan det inte hänt så mycket med hoppen, piperna och det vi åker på.

- Jag ville bygga en arena som skulle visa folk runt om i världen vad snowboard egentligen handlar om, berättar hemmasonen som kom sexa i halfpipe i Nagano-OS.

Skapade ett berg

Hans vision blev verklighet och med 15000 kubikmeter snö återskapades ett berg i Lugnet. Backhopparbanan utgjorde toppen av snölandskapet där så många olika element som möjligt i snowboarding inkluderades. Efteråt var han väldigt nöjd.

- Jag har åkt snowboard i 15 år och jag har aldrig sett liknande åkning. Det var helt otroligt. Alla säger likadant - att det var det bästa någonsin.

- Snowboardåkning är så mycket känsla och här fick åkaren själv välja hur han ville köra. Variationen gav åkarna möjlighet att uttrycka sig genom sin åkning, mer personligt än om de bara hade hoppat hela tiden, säger arrangören Marika Borg.

Akrobatik

30 åkare från hela världen delades in i lag och under fyra timmars tid hann de visa upp ett spektra av overklig akrobatik. Det lokala Falun-laget, som Söderqvist hade tagit ut, vann före de tunga namnen som Ingemar Backman och snowboardguden Terje Haakonsen.

"Otroligt stolt"

- Jag är otroligt stolt över killarna. Sverige står sig bra internationellt. Jag hade gärna varit med men jag skadade knät för några veckor sen och går på kryckor, säger Jacob Söderqvist.

- Det var tufft när jag stod uppe på hyllan och åkarna flög förbi en efter en.

Hur ska The Battle kunna toppa detta nästa år?

- Vet inte. Jag måste nog hem och drömma lite mer först, säger Jacob Söderqvist.

Aaaiiight!

Glosbok

Johanna Garå