Färjestads finalknock

Peter Hammarström: Underbart att få slå ut Djurgården igen

SPORTBLADET

KARLSTAD

Djurgården hade 3-1, spelade bländande ishockey och tryckte på för att avgöra matchen.

Då kom lagets mardrömsminut.

Och Färjestads lyckominut.

- Som gammal AIK:are är det helt underbart få slå ut Djurgården igen, säger Peter "Humlan" Hammarström, som tillsammans med Hannes Hyvönen fixade vändningen.

Hammarström.

Det var inte snyggt, inte rättvist och det var inte alls logiskt. Men när slutsignalen gick i Löfbergs Lila Arena var det Färjestad - som fortfarande aldrig förlorat en slutspelsmatch i det nya hockeytemplet - som jublade och skrek på isen.

Gladast av alla: Peter Hammarström.

Efter nio säsonger i AIK (1987-92, 1996-99) har han en speciell relation till Djurgården.

Hatkärlek till Djurgården

- Det där sitter i blodet. När man lirat så länge i AIK har man byggt upp en sorts hatkärlek. Att möta spelarna i korridorerna, efter en seger, var det skönaste som fanns, säger "Humlan" och skrattar.

- Och det är inte bara med AIK och Färjestad, som jag fått vara med och vinna mot Djurgården i ett slutspel. Slog ut dom med HV 71 också, tillägger han.

Inte utan en gnutta skadeglädje i rösten.

Men Färjestad hade tur. Laget var ordentligt tillbakapressat i två perioder.

- Jag tror inte vi varit så illa ute under hela säsongen. Dom borde ha gjort ett par mål till på deras alla chanser. Men ibland ska man ha lite flyt. Sedan hade vi "Wally" i målet. Han var hur bra som helst, säger Peter Hammarström.

Djurgården gjorde 3-1 i början av andra perioden - och ett massivt tryck - och då trodde nog många av matchen var avgjord.

- Det såg absolut inte bra ut, säger "Humlan".

Allt ordnat på 55 sek

Då kom lagets lyckominut. Hannes Hyvönen reducerade efter 7.39 i andra perioden och "Humlan" gjorde 3-3 med en backhand 55 sekunder senare.

- Vilken rökare!, säger han ironiskt.

- Skämt och sido, pucken orkade knappt över mållinjen. Men alla mål räknas och när den pucken satt var jag ganska säker på att vi skulle fixa det.

- Det var ett otroligt viktigt mål. Då tog vi kommandot, säger Hannes Hyvönen.

Peter Hammarström vet hur lag - som haft spelövertaget och tappat greppet - känner sig.

- Det är nästan alltid så att det laget som ligger under och kommer igen vinner. Det sitter i huvudet. Man har svårt att mobilisera nya krafter, säger "Humlan".

- Kan tänka mig att dom inte känner sig så glada just nu. Men som helhet, sett till hela matchserien, har vi varit lite bättre.

Hans kontrakt med Färjestad går ut efter den här säsongen och enligt uppgifter till Sportbladet tvekar klubbledningen att ge honom nytt förtroende.

Om inte slutspelet blir en lyckträff, vill säga.

- Jag vet inte riktigt vad som händer och egentligen vill jag inte kommentera någonting just nu. Vi får se.

Hammarströms fjärde

Målet mot Djurgården var Hammarströms fjärde i slutspelet och nu väntar finalen - mot Timrå eller Frölunda.

- Det spelar ingen roll vilka vi möter, säger Peter Hammarström.

Nej, det kanske inte gör det.

Färjestad har inte övertygat i semifinalserien mot Djurgården, men ändå kommer det att stå 4-1 i matcher i historieböckerna.

Det tyder på styrka.

Patrik Thornéus