Timrå-succé - då blir bevakningen bättre?

SPORTBLADET

Ju närmare finalen desto bättre blir hockeybevakningen i TV.

Eller kan inte Tv-spalten se skogen för bara Timråtallar?

När Tv-spalten var spoling var den rockskribent. Då nåddes insikten att liverecensioner skulle man akta sig för. Baksmälla, kärlekstrubbel, trängsel, rökig lokal, jobbiga typer, ”när-går-sista-bussen-hem?”. Där fanns alltid mängder av störande faktorer som påverkade ens omdöme.

Till slut ville inte spalten längre vara en Per Bjurman light och började istället skriva om saker där recensenten själv väljer sin inramning. Där recensionsfåtöljen står stadigt och man slipper utsocknes Hof i chipsskålen.

Som sport i tv.

Det är med den erfarenheten i bakhuvudet som dagens krönika ska läsas.

Svårt påverkad

Spalten är nämligen svårt omdömeslös och subjektivt påverkad för ögonblicket – kort sagt utlämnad till euforiska reaktioner på hjärtelagets insatser i hockeyns slutspel.

För varje överraskning från Timrå, för varje hyllande inslag, har det tyckts som om tv-bevakningen av elitserien blivit bättre, mer rättvis, viktigare.

Egentligen borde en AIK:are eller Linköpings-supporter vikarierat just i dag. Stundtals ser spalten inte sportskogen för bara Timråtallar.

Men med denna rödvita brasklapp i bakfickan går det att påstå att hockeybevakningen håller MYCKET hög klass. Just i dag är spalten därtill mer klarögd. Lovar.

I Canal + har den stundtals varit lysande. Såväl i snack som teknisk framställning. Niklas Holmgren och ”Virus” Lindberg förtjänar mycket höga betyg. Minst ”5.9” kan projiceras på ”Virus” Andy Warhol-bleka kalufs.

Arne Hegerfors och ”Ankan” Parmström hamnar på liknande nivåer. Bara Anders Fredriksson, stundtals lite oengagerad, och Mikael Thelvén, med ibland VÄL Söderbanala klyschor i repertoaren, ligger snäppet under.

Ett smärre frågetecken bara för att det begåvade i att skifta mellan matcher – i huvudmatchens pauser har man växlat till kanalens ”Zap-match” – gör att man ibland helt tappat de begåvade mellansnacken.

Perlskog på rätt sida

Bjässen TV4 klampade in på scenen i semifinalserien. Till irritation hos en del uppenbarligen. Åtminstone på en punkt. Här bågnar mailboxen – snart krävs en japansk tunnelbanepackare för att få in mer – av alla mail som ifrågasätter kanalens hockeyguru Robert Perlskog.

Själv vill jag inte vara med på det. Visst, Perlskog har peut en peut blivit mer av entertainer, mindre av sportnörd. Men ännu är han lååångt på rätt sida av den tramsnisse som vissa av er vill ha honom till. Vill nog fortfarande ha honom till bäst i klassen. Men han bör se upp. Förr man anar sitter ”Gladiatorerna”-retoriken där, med glatt spelande röstmuskler och allt, även när det bjuds Färjestad–Djurgården från Löfberg Lila Arena.

Hos SVT anar man ingen större hockeyfrossa. Malmö FF–Halmstad i träningsmatch i ”Sportspegeln”, men ingen rejäl uppföljning av hockeydramat. SVT har t-shirts med texten ”Public Service” till salu. Kanske redaktionen kunde få några friex?

Därmed inte sagt att ”Hockeykväll” hos Fyran ger särskilt många aha-upplevelser.

Med Janne Blomqvist som speaker känns det som om Formel 1-bilarna kör snabbare än tidigare.

Inte ens två veckor kvar till premiären av ”Fotbollskväll”. Ojojoj.