Storspel av Blågult mot VM-favoriterna

”Bättre än i andra halvlek blir det inte”

SPORTBLADET

ARCHANGELSK (TT:S KORRESPONDENT)

Isiga vindar, snöyra och nästan 10 000 hemmafans på läktarna.

Det kvittade för Sverige i bandy-VM på onsdagskvällen.

En svensk praktinsats slutade med 6-2 mot storfavoriten Ryssland.

Foto: SÖREN ANDERSSON/BILDBYRÅN
Anders Östling jublar efter att ha gett Sverige ledningen mot Ryssland.

- Bättre än i den här andra halvleken blir det inte, konstaterade svenske reserven Jonas Holgersson från läktaren.

- Det bästa spelet sedan VM-finalen 1997, sade kollegan Patrik Sandell.

Och det går knappast att klaga på det omdömet.

Det som skedde i andra halvlek på Trudstadion i Archangelsk var en ren uppvisning.

Trots kraftig motvind vände Sverige ett halvtidsunderläge och gjorde fem raka mål mot VM:s stora favoriter.

Mot Ryssland - i Ryssland.

Omöjlig Muhrén

Per Fosshaugs passningar, Andreas Lindströms åkningar och Andreas Bergwalls målvaktsspel var bara tre av alla de orsaker som gav Sverige segern. Nästan hela laget kan räknas upp.

Störst av alla var ändå Magnus Muhrén - med passningar som egentligen inte går att göra.

- Jag vet inte hur han gör när han vänder på klubban. Det finns ingen som kan göra så med ''spaden'', sade en mycket nöjd förbundskapten Kenth Hultqvist efteråt.

- Vår första halvlek var väldigt bra defensivt, men det vi gjorde i andra var sådant som vi bara har t ä n k t på tidigare, fortsatte Hultqvist.

Södergren med

Med ett oerhört lugn i försvaret väntade Sverige ut de ryska framstötarna, som blev allt desperatare mot slutet.

- Vi bara rullade upp dem. De försökte och försökte men kom inte långt, sade Patrick Södergren som äntligen fick spela efter att ha väntat i tre dagar på borttappat bagage.

- Vi litar fruktansvärt mycket på varandra som lag. Ryssland har fått sig en funderare nu. Det är roligt - tidigare är det ju vi som har funderat, sade Södergren, vars skridskor dök upp på onsdagsmorgonen.

Effektiv Carlsson

Målmässigt var det Michael Carlsson som låg bakom vändningen när han sköt in en hörna till 2-2 och därefter effektivt höll undan det ryska försvaret när Anders Östling lade in 3-2 på ett långpass från Per Fosshaug.

Carlsson assisterade även Stefan Erixon till 4-2 på retur efter hörna, medan de två sista målen gjordes av Andreas Lindström och Magnus Muhrén.

Den första halvleken handlade för sin del mer om snöskyffling än om bandy. Sedan Valerij Gratjev dundrat in 1-0 till Ryssland på ett långskott och Magnus Muhrén kvitterat så satte ett ihärdigt snöande stopp för alla tänkbara spelidéer. Rysslands 2-1 kom genom Rinat Sjamsutov när det svenska försvaret missade att rensa undan en lyra.

Ond hand

Förbundskapten Hultqvist fick samtidigt ett nytt orosmoln i form av Daniel Eriksson, som tvingades utgå redan efter en kvart.

- Han fick ett motlägg på handen som kändes ända upp i armbågen. Han har rejält ont och vi får se hur det blir för resten av turneringen, sade Hultqvist.

Om Eriksson inte kan spela mer ersätts han förmodligen av Patrik Sandell, som tillsammans med Hammarbykollegan Jonas Holgersson är ''reserv på bortaplan'' i Archangelsk.

Wiktor Nummelin/TT