Timrå orkade inte skrälla igen

VF vann med 4–0 på bortaplan

SPORTBLADET

TIMRÅ (TT)

Det blir ett mästarmöte i SM-finalen i ishockey. Regerande svenska mästarna Färjestad får möta elitseriens vinnare Frölunda Indians.

Frölunda fixade finalbiljetten på ett imponerade sätt genom att besegra Timrå med 4-0 (1-0, 0-0, 3-0).

Foto: SCANPIX
DEPPIGT VÄRRE Det var inte direkt någon partystämning i Timrås omklädningsrum. Men Markus Mathiasson och hans lagkompisar kan trösta sig med att man ändå gjort en fantastisk säsong.

Frölunda slog därmed ut Timrå med 4-2 i semifinalserien i bäst av sju matcher.

- Vi spelade bra, men hade också en hel del tur, konstaterade Frölunda-tränaren Conny Evensson.

Turen kanske hellre ska tillskrivas kontot bristande förmåga och kyla hos motståndarna Timrå.

Henrik Lundqvist tog allt

- Timrå förde spelet och pressade tillbaka oss i hela andra perioden och en bra bit in i tredje perioden. Henrik Lundqvist var ju strålande i målet och tog allt, konstaterade Conny Evensson.

Frölunda är mästerliga i konsten att spela taktiskt och disciplinerat när de får spela på ett ledningsmål. Och det var precis vad som skedde när Joel Lundqvist lirkade upp 1-0 i nättaket bakom Kimmo Kapanen i mitten av första perioden.

Timrå tryckte på och ville verkligen gå till anfall för att ordna kvitteringen, men i alla avgörande lägen var Timråspelarna inte tillräcklig iskalla. Hårt arbetande Frölundaspelare lyckades tillsammans med den levande väggen Henrik Lundqvist freda sitt mål.

Kontringarna ett segervapen

- När vi inte får utdelning på våra chanser så svarar Frölunda med blixtsnabba spelvändningar - i kontringsspelet är Frölunda imponerande starka. De är spelskickliga och snabbskrinnande och så har de dessutom iskylan och effektiviteten i avslutningarna, summerade Timrå-tränaren Kent Johansson.

Matchen tog slut när Alexander Sten skrinnade ifrån Timråförsvararna och hittade backen Magnus Johansson med en perfekt passning som Johansson skickade upp i nättaket - 2-0 till Frölunda och då gick luften ur Timråspelarna.

Magnus Kahnberg kunde sedan öka på till 3-0 innan Christian Söderström olyckligt skickade in pucken i eget mål, men Jari Tolsa fick målet på sitt pluskonto.

Tungviktsfight om mästarkronan

På tisdag börjar tungviktsmötet mellan Sveriges två bästa ishockeylag? Hur ska Färjestad besegras?

- Färjestad har imponerat i slutspelet. Men jag känner mig rätt tillfreds med vad vi har uträttat, konstaterade Conny Evensson med sitt berömda pokeransikte.

Frölunda som var ruskigt starka på hemmaplan i elitserien har fått se sig besegrade i slutspelet av såväl Modo som Timrå i Göteborg.

- Vi måste helt klar skärpa till vårt spel på hemmaplan, men samtidigt så har vi ju gjort bra ifrån oss på bortais i slutspelet, men Färjestad är ju inte lätta att tas med i Karlstad, sade Evensson lite fundersamt.

Evensson kommer till finalspelet med målvakten Henrik Lundqvist som är i sitt livs form. Ronny Sundin imponerade stort i ett backgäng som var nära nog 100-procentigt i sitt agerande mot Timrå.

Så spelas SM-finalerna

Ove Byström/TT