Pengarna slut - Serie A lider av baksmälla

SPORTBLADET

ROM

Italiens skyttekung Christian Vieri förnekar att han vill lämna Inter, trots att klubben ser ut att förlora ligan i år igen.

Kanske sanningen är att han inte KAN lämna Inter. De italienska klubbarna har varken råd att köpa eller sälja spelare.

Det är ovanligt lugnt på den italienska fotbollsmarknaden i år. Klubbarna verkar mest skriva önskelistor till högre makter. All konkret kommers lyser med sin frånvaro.

Pengarna är slut, så enkelt är det. Roma kommer knappast att ha råd att köpa Zlatan. Än mindre nu, när drömmarna om Champions League gått upp i rök.

Lazio är fortfarande farligt nära konkurs och hade förmodligen redan gått samma väg som Fiorentina, om det inte vore för den förre ägarens goda vänner i de högre finanssfärerna.

Häromdagen sköt klubbstyrelsen upp en välbehövlig kapitalökning med ytterligare ett halvår.

"Våra viktigaste köp är de spelare som stannar kvar", kommenterade klubbens VD.

Spelarpriserna nere i botten

Vad värre är, har Lazio egentligen inte råd att sälja någon spelare heller. Ta holländaren Jaap Stam, som både Juventus och Milan vill ha. Lazio köpte honom av Manchester United 2001 för 225 miljoner kronor. Två år senare erbjuder Juventus 72 miljoner.

Stam är fortfarande en klippa. Det är inte spelarens kvalitét som har förändrats. Det är marknaden.

"Guldkontraktens tid är slut. Som det ligger till just nu, är det bästa man kan göra att försöka försvara det man har", säger en av Italiens största spelaragenter.

Han påpekar att läget inte ser mycket bättre ut i Spanien, England eller Tyskland. Stjärnfotbollens underbara värld har blivit lite gråare och verkligare.

Champagnefyllan har övergått i baksmälla.

Försvara vad man har, var det ja. Det kan vara nog så besvärligt. Många klubbar har skurit ner sina lönekostnader med 30-50 procent utan att fråga varken tränare eller spelare. Det drabbar naturligtvis ingen fattig. Men det visar ändå vilken tuffa och fullständigt godtyckliga regler som styr "il calcio" under den allt sjaskigare ytan.

Så Stam får nog vackert stanna i Lazio. Såvida inte klubben hamnar i så akut penningnöd att den tvingas sälja honom till vilket pris som helst.

Nej, ingen har råd att köpa Vieri

Inters Christian Vieri sitter fast i en annan sorts fälla. Ligans skyttekung och landslagets sista hopp är förmodligen rätt trött på sin tillvaro i storklubben med loser-mentaliteten. Men Bobo sitter i guldbur.

Inter pungade ut med 405 miljoner kronor för honom för några år sedan. Dessutom har han en av den serie A:s högsta löner, 50 miljoner kronor netto om året.

Följden är att ingen har råd att köpa honom och Inters ledning vill säkert inte sälja honom med förlust.

Agenterna bedömer att förvärven i de större klubbarna med få undantag kommer att ligga kring "bara" 100 miljoner kronor.

Bara. Det där lilla bara understryker vilket vansinne som styrt marknaden hittills. Som om 100 miljoner kronor för en fotbollsspelare skulle vara "bara".

Personligen tror jag att många av "il calcios" uppblåsta ballonger kommer att må alldeles utmärkt av att landa i verkligheten igen.

En positiv aspekt av den ekonomiska krisen är nämligen att klubbarna börjat ägna mer uppmärksamhet åt sin ungdomsverksamhet. Bosman-domen och stjärnhysterien under senare år, har inneburit att många "plantskolor" har försummats. Nu blir det intressant att utveckla unga, lokala talanger igen.

"Il calcio" går kräftgång, på gott och ont.

Kristina Kappelin ([email protected])