Pliktskyldig Blågul insats

Besegrade Kazakstan med 6–1

SPORTBLADET

ARCHANGELSK (TT:S KORRESPONDENT)

Han saknar propeller på ryggen men klarar sig bra ändå.

Världens bästa bandy-Carlsson sänkte Kazakstan i Sveriges 6-1-seger i VM på torsdagskvällen.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIC
FYRAMÅLSSKYTT Michael Carlsson glider lätt förbi ännu en motståndare när Sverige besegrade Kazakstan med 6–1.

Västerås-anfallaren Michael Carlsson gjorde fyra av de svenska målen, inklusive det viktiga 1-1-målet efter endast elva sekunder av andra halvlek.

- Den ene backen skulle flippa över bollen till den andre, men så hann jag emellan och stötte till den, förklarar Carlsson själv om hur han norpade åt sig bollen av fumlande kazak-backar i straffområdet.

Då hade Sverige före det spelat väl avslappnat, med utklassningen av Ryssland i onsdags i ryggen.

Förbi Muhrén

Kazakstan fick till och med leda med 1-0 i paus.

- Vi var lite småförbannade i halvtid över att de försökte styra och ställa. Så det var skönt att vi fick en tidig utdelning efteråt, säger Carlsson.

Efter kvitteringen ramlade de svenska målen in i lagom takt. Anders Östling och VM-debutanten Patrik Nilsson gjorde varsitt, medan Carlsson ordnade resten. Med sju mål totalt gick han därmed också förbi Magnus Muhrén i den interna svenska VM-skytteligan.

- Men det ligger ingen prestige i det. Jag vet att jag kommer att vinna ändå, flinar Carlsson på gott humör.

Spel i Ryssland?

Hans namne på taket - Astrid Lindgrens barnboksfigur - är djupt älskad i Ryssland. Kanske blir också Michael i framtiden en populär figur i österled.

- Jag skulle gärna kunna spela i Ryssland, det är inget problem. Men jag har inte fått någon konkret förfrågan ännu, och har ett år kvar på kontraktet med Västerås, säger Carlsson.

Breda leenden

Svenskarna utnyttjade överhuvudtaget torsdagen till att bjuda på breda leenden efter 6-2-segern mot Ryssland i onsdags - även om förbundskapten Kenth Hultqvist var snabb med att lugna ner upphetsningen.

- Man får suga lite grand på det här, men det finns ingen anledning att låta båda fötterna lämna jorden, säger Hultqvist, väl medveten om att Ryssland med stor sannolikhet måste besegras en gång till i Archangelsk innan det kan bli ett VM-guld.

På fredag spelar Sverige mot Norge i en helt betydelselös match. Det är redan klart att Sverige sedan möter Kazakstan på nytt i semifinal på lördag.

Osmaklig kaka

Det hårda programmet med spel sex dagar i rad har för övrigt tvingat Sverige till en noggrann planering av vad som sker efter slutsignalerna.

- Vi rensar ur kroppen genom att köra av oss i några varv på plan, oavsett resultatet. Sedan är det dryck och proteintillskott och stretching och massage, berättar Hultqvist, som bland annat petar i sina spelare en energikaka som smakmässigt - lindrigt talat - inte direkt uppskattas.

- Vissa har inte den smaken, nej. Vi får väl ta ett snack med produktutvecklarna sedan. Men alla vet ändå att kakan är värd lika mycket som tre tallrikar gröt, skrattar förbundskaptenen.

Och om det i slutändan smakar VM-guld så lär nog det mesta gå ner.

Wiktor Nummelin/TT