Brynäs vann seriefinalen mot Skellefteå AIK

Roger Melins nästa lag vann mot hans nuvarande

SPORTBLADET

GÄVLE (TT)

Brynäs är tog på torsdagen ett stort skär mot elitserien.

Kvalseriens sensationslag Skellefteå AIK hade inte mycket att hämta i Gavlerinken.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SCANPIX
PÅ DUBBLA STOLAR… Roger Melin höll koll på både nuvarande och framtida spelare när Linköping mötte Rögle.

Skellefteå hade i likhet med Gävlelaget vunnit tre raka matcher i upptakten. Nu blev det fjärde raka för gästrikarna, seger med 3-1 och alla fyra målen gjorda i mellanperioden inför storpubliken 5 745. Stor segerorganisatör och rinkens store kung var backen Tommy Sjödin som smällde in två mål och nu är uppe i fem fullträffar i kvalserien.

- ''Sjödda'' är ruskigt bra just nu, berömde tränaren Gunnar Persson.

- Och framför allt vågar han skjuta, forwards får ta lärdom av honom.

Sjödin betyder mycket för sitt lag och han är på väg att spela tillbaka till elitserien.

- Tommy har gubbstyrka som ingen annan. Han visar vägen både på isen, i båset och i omklädningsrummet, berömmer Persson vidare.

Tommy Sjödin och alla andra rutinerade kuggar visade stort tålamod, kyla, auktoritet och styrka i närkampsspelet och hade matchen i stort sett under fullständig kontroll.

- Brynäs är det absolut bästa lag vi mött, sade Skellefteås andretränare Johan Lundström.

- Att Brynäs klarar sig upp tar jag för givet, om andra platsen är det däremot helt öppet. Jag anser att det är hugget som stucket mellan övriga lag, där även vi bör ha en god chans.

Anrika Skellefteå AIK är trots förlusten kvar på andraplats och har aldrig varit så nära eliten sedan laget åkte ur högsta serien den 23 mars 1990.

Seger för Linköping

Brynäs gamle mästartränare Roger Melin var i blickfånget i Stångebrohallen i Linköping där hans nuvarande lag Rögle mötte hans blivande arbetsgivare. LHC vann med säkra 3-0, passerade Ängelholmslaget i tabellen och är nu trea - bara en poäng från Skellefteå på andra plats.

Craig Woodcroft inledde målskyttet i numerärt underläge i första perioden, Fredrik Emvall spädde på i power play i mittronden innan Per Eklund definitivt avgjorde i mitten av slut akten.

Tre matchstraff

I Stockholmsderbyt vann AIK över Hammarby med 3-1. Det tände AIK:s hopp om att nå elitserien, men släckte Hammarbys. Efter fyra förluster i rad kan Bajen nog börja planera för ännu en säsong i allsvenskan.

AIK är däremot bara två poäng efter den attraktiva andraplatsen som ger en elitserieplats.

I torsdagens match tog Hammarby tidigt ledningen (Johnny Oduya), men AIK vände snabbt på matchen. Knappt tre minuter in i andra perioden ledde ''Gnaget'' med 3-1. Jan Houkko gjorde mål i power play, Ola Möllerstedt i box play och Roger Rosén i spel fem mot fem.

Det blev inga fler mål, men mängder med utvisningar. Jimmie Kraft fick matchstraff för en crosschecking i ryggen på Yared Hagos. AIK:s Stefan ''Myran'' Gustavson och Hammarbys Johnny Oduya fick båda matchstraff - trots att de båda redan satt i utvisningsbåset.

Totalt tilldömdes lagen 115 utvisningsminuter (69 för Hammarby och 46 för AIK). Hammarby vann för övrigt skottstatistiken med 3 0-16.

Sex omgångar återstår av kvalserien.

TT