Allmänhetens åkning när Norge slogs tillbaka

6–2 till Sverige i förkortad match

SPORTBLADET

ARCHANGELSK (TT:S KORRESPONDENT)

Isen var mjuk - men internationella bandyförbundets bossar är hårda.

Sverige match mot Norge i VM i Archangelsk på fredagen slutade med ''allmänhetens åkning'' efter en eftermiddag full av förvecklingar i den nordryska vårsolen.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
ETT LÄTTARE TRÄNINGSPASS Sverige slog Norge med 6–2 i den förkortade matchen. Här är det Marcus Bergwall som glider omkring.

Att det egentligen inte gick att spela på Trudstadion blev uppenbart ganska tidigt.

Solen fick isen att bli rena mjukosten, särskilt längs linjerna och i straffområdena. Sverige, Norge och den ryska domartrion bestämde sig därför snabbt för att ställa in den helt betydelselösa matchen för att undvika skador.

Fast då väcktes en ilsken rysk björn - i form av internationella bandyförbundets mäktige ordförande Albert Pomortsev.

Kortad match

I all hast inkallades en snabbkonferens bland förbundsbasarna som mynnade ut i en framflyttad och förkortad matchtid - 2x30 minuter - för att undvika att Sverige och Norge skulle få ledigt på fredagen, till skillnad mot Ryssland och Finland.

- Det ska vara likvärdiga sportsliga förhållanden. Det kan ses som att Sverige och Norge annars skulle ha fått en fördel inför kommande spel, förklarade förbundets generalsekreterare Rolf Käck.

I bakgrunden spökade även ett tv-avtal som skulle ha tvingat det ryska förbundet att hosta upp 50 000 dollar i ''böter'' för en inställd match.

''Intressant''

Spelarna hade under tiden hunnit lämna Trudstadion.

- Vi hann i stort sett till hotellet innan vi fick besked om att vända tillbaka till arenan igen, berättade svenske liberon Pär Gustafsson, som ändå inte verkade allt för tagen av förvecklingarna.

- Det var intressant, log VM-debutanten efteråt.

- Vi fick ta det lite som ett träningspass.

Makligt tempo

Särskilt mycket match blev det i alla fall inte. Både Sverige och Norge snurrade makligt runt på isen i något som mest påminde om allmänhetens åkning.

- Vi bestämde att vi bara skulle spela igenom matchen och träna lite på rörelse bakom bollhållaren och skjuta mycket, sade förbundskapten Kenth Hultqvist.

Resultatet blev 6-2 sedan skyttekungen Michael Carlsson inte kunnat hållat sig från att peta in två bollar bakom den annars huvudsakligen arbetslöse norske målvakten. Marcus Bergwall, Andreas Lindström, Patrik Nilsson och Pär Gustafsson stod för övriga svenskmål.

Inte störda

Hultqvist lät Magnus Muhrén vila helt, liksom fortsatt ryggskadade Patrick Södergren. Samtidigt kände han sig inte störd av alla förvecklingar, inför lördagens betydligt viktigare VM-semifinal mot Kazakstan.

- Vi har pratat igenom med laget om det här ända sedan början. Även om allt är perfekt härborta i övrigt, så visste vi att det kommer att hända märkliga saker. Vi har planerat för det oplanerade, sade Hultqvist.

Wiktor Nummelin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM