Gravesens lobb sänkte Rumänien

… förbundskaptenen sade upp sig direkt efter matchen

SPORTBLADET

MALMÖ (TT)

Den Gravesen, den Gravesen.

Nyligen valsade bilder på mittfältaren runt i världspressen efter ett blottande underlivsskämt under danskarnas träningsläger i Vedbaek.

På lördagen slog han till med ett lobbmål från mittcirkeln.

Det var inledningen till dansk seger med 5-2 (1-1) i EM-kvalmatchen i Bukarest mot Rumänien.

Foto: REUTERS
VISADE MUSKLERNA Dennis Rommedahl och Thomas Gravesen var med om att sänka Rumänien så rejält att förbundskaptenen fann för gott att avgå direkt efter matchen.

Danmark har inlett marschen mot EM i fotboll i Portugal 2004.

Det var häpnadsväckande hur ett pressat danskt fotbollslandslag tog till vara på alla chanser som dök upp.

Matchen betecknades som svår, men lekande lätt knep Danmark tre viktiga poäng.

Kommande onsdag kan danskarna befästa ledningen i kvalgrupp 2 hemma i Parken mot Bosnien-Hercegovina. Danmark leder kvalgrupp 2 före Norge som också har sju poäng på tre matcher men sämre målskillnad.

Två gånger tog Rumänien ledningen, två gånger kvitterade Danmark inom loppet av fem minuter.

Lobb från halva plan

Thomas Gravesens 2-2 tog musten ur det rumänska EM-kvallaget. Rumäniens målvakt rensade utanför straffområdet, bollen hamnade hos den slitstarke mittfältaren, som smekte den i en 50-metersbåge över halva planen och in i nätmaskorna.

- Jag har sett på video att den rumänske målvakten gillar att springa långt ut på planen, men allt gick så fort så det fanns inte mycket tid att tänka, sade Gravesen till danska TV2.

I samma ögonblick som bollen seglade in i mål svängde initiativet över till danskarna.

Med nitton minuter kvar satte Jon Dahl Tomasson 3-2 för Danmark, och två minuter senare pressade Tomasson fram ett rumänskt självmål. Då lämnade merparten av de 55 000 åskådarna arenan i en tyst protest.

Dennis Rommedal fastställde därefter slutresultatet till 5-2 med sitt andra mål i matchen.

Efter matchen sade Rumäniens förbundskapten Anghel Iordanescu upp sig från jobbet, med motiveringen:

- Jag slutar eftersom jag aldrig har sett så få målchanser i en fotbollsmatch.

Wales vann igen

Tyskland fick oväntade problem mot Litauen.

Matchen slutade 1-1 och de tyska VM-silvermedaljörerna från i somras tappade därmed ledningen i grupp 5 till Skottland, som säkrade segern mot Island på nick efter 70 minuters spel. Då skallade Dundeeförsvararen Lee Wilkie in sitt första mål i den skotska landslaget och säkrade vinsten med 2-1.

Island har därmed fått stryk av skottarna både hemma och borta och får svårt att nå EM-slutspelet.

Tyskarna tog tidigt ledningen mot Litauen och spelade stundtals strålande fotboll i den första halvleken, men mattades något efter paus. Istället kunde Tomas Razanauskas kvittera 20 minuter före slutet.

Ett lag som tagit viktiga kliv mot EM är Wales, som på lördagen tog sin fjärde seger på fyra försök i grupp 9 genom att slå jumbon Azerbajdzjan med 4-0. Wales, som är obesegrat i sina tio senaste landskamper, får nu vänta till augusti på sin nästa EM-kvalmatch. Walesarna skulle ha mött Serbien-Montenegro borta på onsdag, men matchen har blivit uppskjuten på grund av det känsliga läget efter mordet på serbiske premiärministern Zoran Djindjic.

I Tblisi fick nytillträdde Brian Kerr en smakstart som förbundskapten för Irland. Trots att irländarna saknade bland andra Robbie Keane och Jason McAteer blev det seger med 2-1 borta mot Georgien i grupp 10, Irlands första poäng i EM-kvalet.

En av kvalets största skrällar hittills stod Albanien för hemma mot Ryssland, tabelltvåan i grupp 9.

Trots en missad straff slog vann albanerna med klara 3-1.

TT