Blågult tillbaka på bandytronen

Besegrade Ryssland med 5–4 i VM-finalen

SPORTBLADET

ARCHANGELSK (TT:S KORRESPONDENT)

Svensk bandy är återigen bäst i världen.

5-4-segern i söndagens VM-final i Archangelsk kom efter ännu en bragd mot Rysslands favorittippade hemmalag.

Vid 18-tiden på kvällen, svensk tid, var saken klar - efter en av VM-historiens mest svängiga och dramatiska finaler. Och med en helt oväntad matchutveckling.

Förbundskapten Kenth Hultqvists ''nivåbandy'', med lugna och försiktiga uppspel och diagonalåkningar, syntes inte alls i inledningen. Taktiken ändrades bara 20 minuter före matchstart.

- Vi såg innan att det inte skulle gå. Uppvärmningen var fruktansvärd. Det var som att åka på femmans sandpapper, säger en glädjestrålande Hultqvist efteråt om snöbyarna som drog in över Trudstadion.

Drömstart

I stället var det lyrbollar som gällde, och åtminstone till en början verkade det alldeles rätt.

Sverige fick en drömstart. Efter 17 sekunder slog Henrik Hagberg in 1-0 sedan en snabb svensk lyra orsakat stor förvirring i det ryska straffområdet. Fem minuter senare kom 2-0 genom Michael Carlsson efter hörna.

Det mer öppna och chansartade spelet passade ändå Ryssland bättre. Sergej Obuchov utnyttjade en målvaktsretur från Andreas Bergwall och en missad rensning av försvarslinjen för att göra både 1-2 och 2-2 under matchens första 20 minuter.

När Sergej Lomanov Jr sedan ökade till 3-2 på straff i första halvlekens slutskede såg VM-guldet ut att få stanna i Ryssland.

Slutade snöa

Då slutade snön att falla.

- Det började flinga lite och vi förstod att det skulle gå att spela vårt spel, säger VM-debutanten Patrik Nilsson som i andra halvlekens inledning först fick se Magnus Muhrén kvittera till 3-3 på en svensk straff innan han själv klev fram.

Två snabba ryska utvisningar gav större utrymme för det svenska nivåspelet. På en målvaktsretur höll sig 21-årige Nilsson framme och petade in 4-3 efter 68 minuter.

Fyra för Fosshaug

Bara fyra minuter senare kom avgörandet på ett gigantiskt långskott av en svensk gigant - 38-årige Per Fosshaug.

- Jag träffade nog i axelhöjd. Egentligen borde det ha gått mitt i näven på målvakten. Men det var väl så fruktansvärt hårt. . , ler Fosshaug.

I Archangelsk fick han sitt fjärde VM-guld efter titlarna 1993, 1995 och 1997.

Hela den svenska lagledarbänken studsade upp och ned som tokiga. De 12 000 pälsmösseklädda hemmafansen försökte få liv i hemmaspelet, tillsammans med ytterligare några hundra som kikade in från gatan utanför och de närliggande hustaken.

Sjunde guldet

Ryssland försökte nå i kapp, men närmare än till en reducering genom Sergej Obuchov kom man aldrig.

Tidigare har Sverige bara vunnit ett enda VM-guld på rysk mark - när Håkan Sundins mannar äntligen bröt den sovjetiska dominansen i Chabarovsk 1981. Segern i Archangelsk var emellertid den första i en VM-final i Ryssland, eftersom mästerskapet fram till 1983 avgjordes genom seriespel.

Totalt var VM-guldet Sveriges sjunde genom åren.

Wiktor Nummelin/TT