Guld, ingen konst för Kwan

Historisk 5:e VM-triumf - därför är hon så bra

SPORTBLADET

Michelle Kwan vann sitt första VM-guld som 15-åring.

I går, sju år senare, tog hela världens lilla isprinsessa sitt femte.

Men vad är det egentligen som gör amerikanskan så bra?

Foto: STEPHEN JAFFE
Kwan, 22, har vunnit allt - utom OS-guld. Men nedräkningen har börjat. Om 1047 dagar inleds OS i Turin.

Hon har blivit utnämnd till en av världens 50 vackraste kvinnor av People Magazine, år 2000. Hon är den första konståkare som har fått ett dataspel utformat och döpt efter sig. Michelle Kwan är den karismatiska superstjärnan som alla unnar ett OS-guld.

Den rutinerade amerikanskan, dotter till kinesiska immigranter, visste tidigt vilka mål hon ville nå. Som femåring följde hon med sin storebror Ron till ishockeyträningen och bestämde sig för att bli konståkerska.

När hon på tv såg amerikanen Brian Boitano vinna guld i Calgary tre år senare tog hon ännu ett beslut. Hon skulle också vinna OS.

Åttaåringens dröm har inte slagit in.

Än.

På två försök har det blivit silver och brons, men inget guld. Efter besvikelsen i Salt Lake var Kwan inte säker på om hon orkade satsa till Turin 2006. Men nu låter det annorlunda.

- Varför sluta med någon man älskar? Detta året har varit njutbart, eftersom jag har varit så avslappnad. Det kanske säger mig något: Att jag borde sätta mindre press på mig själv.

- Jag har inget att förlora, jag har inget att bevisa - bara gå ut och åka.

Legendarisk trio

Det var exakt vad hon gjorde i helgen när prishyllan utökades med ett femte VM-guld. Inför hemmapubliken i Washington slöt hon sig till trion som lyckats med samma bravad - Carol Heiss, Herma Szabo och Lily Kronberger. Bara den legendariska norskan Sonja Heine är bättre. Hon vann tio VM-guld i rad mellan 1927 och 1936.

Taket på MCI Center lyfte nästan när amerikanskan tog emot stående ovationer efter det blixtrande fria programmet till spansk musik.

Domarna höll med - hon tilldelades elva 5.9 och två 6.0 för presentationen.

1047 dagar kvar

Detta trots att hon inte någon några trippel-trippel-kombination. Men hennes elegans och glädje fortsätter att överglänsa konkurrenternas.

- Jag har aldrig känt så mycket energi, sa hon efteråt.

- Det kändes som om tiden stannade och jag flöt runt i luften.

I stället för att stanna hoppas konståkningsvärlden att tiden skyndar på lite och att de nästa 1047 dagarna går fort.

Då får hela världens lilla isprinsessa en ny chans att nå sitt mål.

OS-guld.

Sex punkter som gör Kwan till nummer 1

Johanna Garå