Framgångens pris: Skallskador

Leksands Per Löfström, 29, tvingas sluta - nu slår läkare larm

SPORTBLADET

Antalet skallskador har ökat i elitserien och läkarna är djupt oroade över utvecklingen.

Leksands Per Löfström, 29, har drabbats av tre hjärnskakningar bara den här säsongen och i dagarna fick han chockbeskedet:

"Du måste lägga av".

- Trist, men jag måste tänka på hälsan. Jag går omkring med ständig huvudvärk och har koncentrationsproblem, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
Per Löfström tvingas sluta för att inte riskera framtid men.

I slutspelet har Timrås Patrik Wallenberg, Färjestads Thomas Rhodin och Frölundas Jan-Axel Alavaara alla åkt på rejäla smällar mot huvudet. Wallenberg drabbades värst och hade - om Timrå gått till final - inte kunnat spela under matchserien. Frölundas Jens Karlsson, som utdelade den vårdslösa tacklingen, blev avstängd i tolv dagar och är tillbaka redan på torsdag.

- Jag tycker att spelarna tappat respekten för varandra. Dom grova övertrampen har blivit fler och det är oroväckande, säger Yelverton Tegner till Sportbladet.

"En enorm ökning"

Tillvardags jobbar han som klubbläkare i Luleå Hockey och han är den som arbetat fram ett handläggningsprogram. Just nu håller han på att sammanställer alla siffror, men tendensen är klar och tydlig.

- Sedan 80-talet har skallskadorna ökat enormt. Då hade varje lag i snitt en, kanske två, spelare som drabbades per säsong. I dag är siffran mycket större. I Luleå har vi haft elva bara i vinter, säger Yelverton Tegner.

Orsakerna är många. Enligt Tegner har spelarna blivit större, spelet mer fysiskt, ojustheterna fler och - sist men inte minst - har de gamla hederliga plexiglasen bytts ut och ersatts av härdat glas.

- De nya sargerna är stenhårda och vi måste ta reda på om de är den enskilt största förklaringen till utvecklingen. Men som sagt, sargerna kan inte vara hela boven i dramat, säger Yelverton Tegner.

"Dela ut kännbara straff"

Han tycker att spelarna också måste förändra attityden och inte gå in i närkamperna med målet att sänka varandra.

- Ett av sätten att få alla att förstå allvaret är att dela ut mer kännbara straff. Tio matcher borde kanske vara tio månader istället. Då kanske spelarna skulle förstå, säger Yelverton Tegner.

Kan få men för livet

Han konstaterar att en hjärnskakning många gånger inte tas på allvar.

- Ordet hjärnskakning tycker jag överhuvudtaget inte om. Rätta ordet ska vara skallskada. En sådan är allvarlig, oavsett grad, och redan första gången kan man få men för livet, säger Yelverton Tegner.

Leksands Per Löfström blev nyligen klassad som hockeyinvalid.

I höstas - i en träningsmatch mot finska Lukko Rauma - åkte han på en ful tackling och blev borta i tre veckor. Sedan fick han en lindrig hjärnskakning mot Modo innan jul och den 2 februari när Leksand mötte Frölunda drabbades han på nytt.

- Efter första och andra blev jag friskförklarad, men efter den tredje har jag inte repat mig. Jag går omkring med ständigt huvudvärk och det är allt annat än kul. Dessutom gör den att jag har svårt att koncentrera mig, säger Per Löfström.

Läkarnas råd: Sluta

Läkarna har avrått honom att fortsätta och Per Löfström kommer att lyda rådet.

- Jag vill kunna leva ett vanligt liv i framtiden. Men visst känns det jobbigt. Allt kom så plötsligt, säger den landslagsmeriterade backen.

Yelverton Tegner och övriga läkare i elitserien har bestämt sig för att handla och redan efter säsongen ska alla sätta sig ner och utvärdera den och komma med förslag till förbättringar.

Så konstateras diagnosen hjärnskakning

Så många hjärnskakningar har elitserielagen drabbats av

Patrik Thornéus