Ge Ljungberg mer ansvar

- utse honom till lagkapten

SPORTBLADET

Fredrik Ljungberg är en av vår kanske störste fotbollsspelare genom tiderna. Något han med önskvärd tydlighet svarar upp till i Premier Leauge.

Däremot händer det alltid något konstigt när Ljungberg har med Sverige och landslaget att göra. Det knackiga sociala spelet får plötsligt större fokus än själva fotbollsspelandet.

När det var lagsport på skolgymnastiken bad jag alltid läraren om att få göra nåt annat. I min ensamhet. Jag var ändå så urkass att det kändes meningslöst att försöka sig på ett lagsamarbete. Nivåskillnaden var för stor och då krävs det en närmast övermänsklig pedagog för att få gruppen att funka.

Fredrik Ljungberg spelar heller inte på samma nivå som sina kamrater i fotbollslandslaget. Han är en - eller kanske till och med flera - klasser över de andra.

Därmed får han också en individuell särbehandling som gör åtminstone en tredjedel av laget märkbart irriterade. Jag har varit inne på ämnet om Ljungbergs divalater (?) förut och fått bannor av många läsare.

Samtidigt fanns det lika många av er som höll med.

Fotbollslandslaget tycks ha ungefär samma uppdelning i frågan. En falang tycker det är helt okej att ge en nyckelspelare ledigt varpå han går på krogen, andra tar muttrande till smeknamn som La Primadonna.

Klassiska konflikter

Och faktum kvarstår, det är inte samma bländande storspelare som syns i det svenska landslaget som i den engelska toppligan. För funkar inte gruppens dynamik funkar ju knappast individualisterna heller. Är någon eller några lite bättre än de andra inträder klassiska konflikter. Själv satt jag och grinade på skoltoan när de duktiga tjejerna himlat med ögonen för att jag missat ett pass. Det sägs ju att Ljungberg gör likadant, himlar med ögonen alltså. Sånt har aldrig skapat - och kommer aldrig att skapa - starka grupper.

Låt honom ladda på sitt eget sätt. Han är ju kung, säger de som har svårt för Lars och Tommys allas-lika-värde-princip.

Visst. Ljungberg är kung. Men måste det i första hand innebära att man låter honom "ladda på sitt eget sätt"? Låt honom istället visa lite ansvar.

Gör honom till lagkapten.

Nyttja Ljungbergs kraft

Egentligen vore det ju fullt naturligt. Han om någon borde väl vara ett föredöme för de andra, borde kunna föra deras talan. Han om någon har råd att tänka på kamraterna i kollektivets bästa. Han borde ha styrka att backa upp dem, att inspirera dem.

Låt honom växa in i den rollen när han nu talar så varmt om att spela för sitt hemmalag Sverige. Nyttja den kraften och ställ de krav som följer med uppdraget. Låt honom förstå att man varken bör massera sin häl eller gå på krogen eller sova eller göra något annat över huvud taget medan resten av laget samlas på annat håll. Sånt gör inte en lagkapten, för han är fostrad att istället vara med sina kamrater.

Tänk er bara ett lagfoto av det engelska landslaget inför EM - utan Beckham!

Det finns inte.

JA!

NEJ!