Allbäck matchhjälte mot Ungern

Tio månaders väntan är över - Sverige vinner igen

SPORTBLADET

BUDAPEST

Från bänken i Birmingham till bragden i Budapest.

Marcus Allbäck gjorde resan - och förde landslaget närmare EM-slutspelet.

Sverige slog Ungern med 2-1 (1-0).

Allbäck slog till båda gångerna.

Foto: Scanpix
Marcus Allbäck tvåmålsskytt och matchvinnare mot Ungern. Här gratuleras han av Henrik Larsson som gjorde comeback i landslaget.

- Vi har en förmåga att hantera alla ödesmatcher, att vara bäst när det gäller. Vi ska bara till Portugal, det är något vi bestämt, sade förbundskaptenen Tommy Söderberg till Kanal 5 efter matchen.

Det var en av de mest underhållande landskamper ett svenskt landslag spelat på länge.

Öppen, chansrik, full av drama.

Och det från början.

Redan efter fem minuter lyfte Henrik Larsson fram bollen till Teddy Lucic som kom störtande framåt från sin högerbacksposition.

En modigare domare än portugisen Batista kunde blåst och pekat på straffpunkten när Lucic knuffades omkull.

Farliga frisparkar

Under de första 20 minuterna hade Sverige ett klart grepp om matchen och chanserna radades upp:

- Vi kan punktera matchen, kommenterade Söderberg.

Så långt hade den ungerska speluppbyggnaden störts tidigt och effektivt och Andreas Isaksson hade inte haft mycket att göra i sin sjunde landskamp.

Stolpen räddade Isaksson

Men det skulle komma tuffare tider.

Isaksson hade all tur i världen som inte kom i vägen för Krizstian Keneseis stenhårda frispark. Bollen tog i stolpens insida, hemmapubliken (30 000) hade sina armar uppe till hälften, men i stället för att smita in, rullade bollen parallellt med linjen och ut.

Fem minuter senare slog Allbäck till med sitt 12:e landslagsmål på 30 landskamper.

Anders Svenssons högerhörna nickades med urkraft av Olof Mellberg. Kiraly reagerade blixtsnabbt, fick ut en hand och styrde ut bollen. Där kom Allbäck och tryckte in 0-1.

Tio minuter efter pausen hindrade stolpen honom från 0-2. Allbäck sprang sig loss och fick en perfekt djupledsboll av Anders Svensson.

Chanserna avlöste varandra åt båda håll. Det var två lag som ville vinna till varje pris.

Jättelägen för Ljungberg

Fredrik Ljungberg hade två jättelägen efter varandra. Först bäddade Allbäck, men Ljungberg drog till mitt i steget - och utanför. På Larsson passning sköt han lamt och mitt på Kiraly.

Anders Svensson lämnade planen efter 61 minuter och ersattes av Kim Källström.

Källströms inhopp var utmärkt och han presenterade sig direkt med ett skott som täcktes till hörna.

Mitt i den svenska kanonaden kom Ungerns kvittering. Vänsterbacken Erik Edman fick inte bort bollen, spelmotorn Krizstian Lisztes straffade honom och Sverige direkt.

Lika omedelbart gick Ungern bort sig i försvaret.

Henke Larsson vrickade fram till Allbäck som helt fri väntade ut Kiraly innan han iskallt placerade in 1-2.

Larssons comeback kan inte övervärderas. Han fick inte kröna andra halvlek av landslagskarriären med ett mål i Budapest. Men med honom lossnade det för Allbäck.

- "Henkes" comeback har inspirerat spelare och ledare, han ger oss energi och är en suverän kille, sade Söderberg.

Matchen fortsatte i samma frenesi som tidigare. Isaksson sträckte ut sig i sin fulla längd och tippade Peter Lipcseis mäktiga distansskott över ribban.

Förbi Ungern

Segern på Ferenc Puskas-Stadion förde landslaget förbi Ungern och upp på tredje plats bakom Lettland och Polen - som slog San Marino på hemmaplan.

Isaksson var en jätte i målet, Olof Mellberg släpper inte ifrån sig mittbacksplatsen nu när han äntligen fått den. Han kompletterades utmärkt av Michael Svensson

Teddy Lucic och Edman gjorde sina jobb och på mittfältet sprang Andreas Anders enormt mycket. Mjällby är ingen spelfördelare till sin natur, men kompenserade de bristerna med stark defensiv.

För Ljungberg var det ännu en landskamp i mängden. Han sprang och han slet - men han borde fått in någon av sina chanser och återigen sluppit påminnelsen att det nu är över fyra år sedan han gjorde mål i landslaget (mot Polen i Chorzow).

Henrik Skiöld/TT