Chockförlust för Danmark - seger för Norge

Danmark förlorade med 2-0 mot Bosnien-Hercegovina

SPORTBLADET

KÖPENHAMN

Med böjda huvuden klev de danska spelarna av fotbollsplanen i Parken.

Resultattavlan lyste 2-0 - till Bosnien-Hercegovina.

För Norge blev det däremot seger, 2-0, borta mot Luxemburg.

Därmed tog Norge över ledningen i EM-kvalgrupp 2, tre poäng före just Danmark och ytterligare en före trean Rumänien. Norge och Danmark möts i juni, den matchen kan bli avgörande för vilket lag som tar hem gruppen.

Onsdagens EM-kvalförlust var en av Danmarks tyngsta på mycket länge. Segern var Bosnien-Hercegovinas andra i kvalet till EM i Portugal nästa år. Det som skulle bli tre säkra danska poäng blev nu en chockförlust inför drygt 30 000 åskådare i Köpenhamn.

På grund av skador tvingades dock förbundskaptenen Morten Olsen att ändra i sitt lag. Och det spel som spel Danmark uppvisade under lördagens 5-2-seger borta mot Rumänien var försvunnet.

- Jag tar helt och hållet på mig förlusten, det var en trist kväll och ordet revansch finns på allas läppar, sade Olsen.

Första chocken kom redan i 22:a minuten, då gjorde Tysklandsproffset Sergej Babarez 1-0, nästa kalldusch kom sex minuter senare när Elvir Baljic gjorde 2-0.

Andra halvlek dominerades av Danmark men i takt med att minuterna försvann steg också danskarnas frustration.

Desto gladare var det norska landslaget, dels för Danmarks förlust, dels för den egna segern på bortaplan mot Luxemburg. Sigurd Rushfeldt och Ole Gunnar Solskjaer såg till att Norge tog de tre absolut nödvändiga poängen.

Det dröjde dock tills 58:e minuten innan det första målet kom.

- Jag är mycket nöjd med det målet men jag anser att vi borde ha varit ledning efter första halvleken, sade Rushfeldt.

- Det tog lite för lång tid för oss att ta ledningen men vi kanske stressade lite.

TT-Ritzau-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM