Andra finalsegern för Frölunda

2-1 efter rysare i Scandinavium

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Med en uddamålsvinst, 2-1, skaffade sig Frölunda 2-0 i matcher mot Färjestad i SM-finalen.

Två mål i mittperioden visade sig bli avgörande när Färjestad bara fick ett mål i sista perioden.

Frölunda som förlorat tre raka slutspelsmatcher i Scandinavium visade från första nedsläpp att någon feghockey skulle det inte bli. Laget startade matchen i ett virvlande teoch skapade redan i den första minuten ett par målchanser.

Färjestadsspelarna var inte sena att hänga på. Det mötte Frölunda på samma sätt: högt tempo, snabba spelvändningar och distinkt passningsspel.

Matchbilden i den första perioden påminde till en del om den i första finalen i Karlstad. Frölunda inledde bäst, Färjestad kom tillbaka, skapade några bra chanser framför Henrik Lundqvist, och kom åter igen och avslutade perioden bäst men då var Sinuhe Wallinheimos tur att svara för några bra parader.

- Den första perioden var mycket jämn och spännande, sade Frölundas andretränare Janna Karlsson

Den första finalen i Karlstad var en ganska snäll tillställning. Nu var det betydligt hetare känslor och bättre försvar av de egna målvakterna. Efter några skärmytslingar i den första perioden kom det första riktigt stora bråket i den andra perioden sedan Peter Nordström kört på Henrik Lundström.

I den andra perioden tog Frölunda över spelet och pressade tillbaka Färjestad vars spelare inte riktigt hängde med. De tvingades till fasthållningar, trippingar och crosscheckingar, vilket ledde till flera utvisningar.

Mål efter utvisning

Frölundas första mål kom också efter en utvisning när Radek Hamr satt i båset för en tripping. På ett skott från Magnus Johansson kunde Ronnie Sundin raka in returen efter 6.19.

Frölundas press med forechecking högt upp i banan fortsatte, men då spelade Wallinheimo mycket bra.

Det skulle dock så småningom komma ett misstag från hans sida också. Med bara 1.01 kvar att spela av mittperioden släppte han in ett skott från Patrik Carnbäck. Skottet kom från minimal vinkel och Wallinheimo såg ut att ha allt under kontroll, men han släppte in pucken mellan armen och stolpen.

- Det var oturligt att han släppte det målet, men i övrigt tycker jag att det var en bra match från hans sida, sade assisterande tränaren Bo Lennartsson.

Lennartsson var dock inte nöjd domaren Ulf Rönnmarks sida, speciellt inte i den andra perioden.

- Vi fick många utvisningar, och några tycker jag var helt uppåt väggarna. Det är ju ändå fråga om en SM-final.

Janne Karlsson var inte sen att kontra Lennartssons åsikt.

- Fick de någon konstig utvisning i andra så såg jag inte det. De borde haft några till i båset.

- Domarn är inte mer än människa och inte hade vi någon fördel av honom i tredje perioden.

En tidig reducering var vad Färjestad behövde i den tredje perioden. Den kom också efter 46 sekunder när Ronnie Sundin satt utvisad. På ett skott från Dieter Kalt kunde Peter Nordström raka in returen.

Böljande spel

Resten av perioden böljade spelet fram och tillbaka när Färjestad jagade en kvittering och Frölunda ett definitivt segermål.

Närmare än en videobedömning för Frölunda blev det dock inte.

- Den tredje perioden kännetecknades bara av kamp, sade Janne Karlsson.

Underläge 0-2 i matcher gör inte att Färjestad på något sätt ger upp tanke på SM-guld.

- Det känns som vi kommer närmare och närmare Frölunda. Detta är ingalunda omöjligt att vända, sade Bo Lennartsson.

Nästa match spelas på lördag.

Leif Brändström/TT