Dramatisk seger för Linköping

Storsegrar för Skellefteå och Brynäs

SPORTBLADET

I Brynäs hyllar man Niklas Anger.

I Linköping heter kvalseriehjälten Johan Bülow.

I förlängning mot Hammarby sköt forwarden en extremt viktig extrapoäng till LHC.

- Vi hade flyt, men det måste man ha för att vinna en sådan här serie, sade Linköpingstränaren Torgny Bendelin efter 3-2 i rysarmatchen.

Ishockeyförbundet har döpt den till kvalserien och i innehållsförteckningen står det att de tio matcherna ska handla om ishockey, men alla med minsta lilla känsloband till Brynäs eller Linköping vet för längesedan att det är bluff.

Säg ''kvalserien'' till en spelare med en elitseriestatus att försvara och han får allergiutslag, börjar darra, glömmer bort ABC-grunder och dagfeberdrömmer plötsligt om ''miljonförlust'' och ''sportslig katastrof'', i stället för att spela just ishockey.

Thriller-pillret blev än värre efter omgång 7.

Elitserietåget som gick AIK?

Brynäs slog AIK hemma med 5-1 och kan tillfälligt andas ut, medan svartgula AIK nog såg elitserietåget susa förbi. Förre AIK-aren Niklas Anger sköt 1-0 till Brynäs tidigt i första perioden och tryckte in psykologiskt viktiga 4-1 med sekunder kvar av period två.

Skellefteå tog chansen att hänga på topplagen, 5-1 mot Rögle, gav tre komfortabla poäng. Skellefteå hade 3-1 in till andra perioden efter mål av Brett Harkins, Mattias Nilimaa och Stefan Klockare och i mittronden avgjordes tillställningen när Nilimaa ökade till 4-1 och Andreas Nyberg fastställde 5-1.

- Ett minne för livet, vi gör en fantastisk match, det här kan vara ett elitserielag redan i år, med lite flyt har vi det i egna händer, sade Pasi Mustonen, tränare Skellefteå till TV 4 efter matchen.

Det största dramat upplevde 2 008 på Johanneshov i Stockholm. Miljonbygget Linköping tog ledningen med 1-0 genom mål av Thomas Johansson mitt i andra perioden, men blev tillbakadraget, fegt.

- Jag vill inte klandra spelarna, de agerar bara mänskligt. Det är så mycket nerver inblandade i det här, men vi började att försvara ledningen alldeles för tidigt, sade Torgny Bendelin.

Bülow slog till gång på gång

Hammarbys Andreas Paulsson kvitterade till 1-1 sent i andra perioden och Daniel Holmström gav Bajen ledningen med 2-1 tidigt i tredje. Länge såg matchen ut att gå till Hammarby - men Johan Bülow ville annat.

Med bara 17 sekunder kvar av tredje perioden blev forwarden helt ren vid bortre stolpen och drog dit kvitteringspucken. Med 20 sekunder kvar av förlängningen - när Torgny Bendelin tagit ut målvakten Daniel Sperrle och satsat på sex utespelare under en Hammarby-utvisning - skickade Bülow den stora Linköpingsklacken till himlen, 3-2-pucken fick fansen att explodera.

Tre omgångar återstår av kvalserien, Brynäs toppar tabellen med 17 poäng, två före Linköping. Under strecket har trean Skellefteå 13 poäng och fyran AIK nio.

På måndag möts Linköping-Skellefteå i ett nytt nagelbitsmöte.

- Det här var otroligt viktigt för oss och visar att det finns en moral i laget, säger Bendelin.

Anders Burström/TT