Skillnaden var anfallarna

- Landskronas gjorde mål...

SPORTBLADET

LANDSKRONA

Ena lagets styrka det andra lagets svaghet.

Det Blåvitt saknar, det har Landskrona.

Därför vinner också Landskrona årets allsvenska premiär med 2-1, trots att IFK Göteborg äger bollen mest och skjuter mest, trots att IFK har dubbelt så många hörnor och faktiskt spelar en betydligt positivare, rättvänd fotboll än förra året.

Anfallare nämligen!

Anfallare som vet var målet är beläget.

Foto: KRISTER HANSSON
IFK Göteborg spelade positivare än förra säsongen, men anfallarna är på tog för ofarliga skriver Lasse Sandlin efter den allsvenska premiären mellan Landskrona och Blåvitt.

Det var halv storm i Landskrona före, under och efter matchen, och det är klart att sådan vind påverkar spelet.

Dock knappast bedömningen av lagens anfallare, där är det bara att jämföra.

Landskronas två forwards: Matthias Eklund, som sticker fram foten framför Mikael Antonsson och gör 1-0 redan efter fyra minuter, och Daniel Nannskog, som i 33:e minuten forcerar in 2-0 från nära håll sedan Eklund serverat en hård precis passning utmed kortlinjen efter att först ha sprungit ifrån Magnus Erlingmark.

Totalt har Landskrona fyra skott på mål, och ett av de övriga två är också ett Eklund-skott.

IFK Göteborgs två forwards, även om de inte är inne samtidigt: Patric "Långås" Andersson i 58 minuter - sen byter han med Marino Rahmberg.

Totalt har IFK Göteborg också fyra skott på mål. Inget från "Långås", inget från Rahmberg.

Däremot skjuter Patric Andersson utanför i 54:e minuten, briljant framspelad i högerinnerposition av Martin Ericsson, planens särklassige lirare. Utanför - och fyra minuter senare är han utbytt.

Där Landskrona-forwards visar kyla, där missar göteborgarna i en match som stundtals är riktigt bra med tanke på vinden.

Crossa - en blåvit frälsare?

Nu finns det hopp om IFK-bättring på denna punkt redan till nästa match - Malmö FF hemma nästa måndag - eftersom skyttekungen från FC Miramar Misiones i Uruguay, argentinaren Nelson Crossa, då är spelklar.

- Jodå, Crossa lär finnas med mot Malmö, säger Bosse Johansson, leende och vid gott mod trots förlusten.

Den otränade senegalesen "Big Mama" Diallo är inte aktuell redan tills dess, och det är inte heller den 21-årige forward från Accra Hearts of Oak i Ghana, Charles Taylor, som på måndag anländer till Kamratgården för att träna med IFK. Han kan bli aktuell först efter 1 juli.

Äntligen är alltså premiären nu överstökad efter en försäsong som tycks mej längre än någon annan jag varit med om.

Premiär-premiär 1967

Då har jag ändå, i yrket, upplevt så gott som varenda allsvensk premiär sedan min första i Stockholm, Djurgården-Helsingborg 1967.

2-0 den gången till de, då liksom nu, regerande mästarna Djurgården. Vill minnas att Kay Wiestål gjorde 1-0 redan efter någon minut, och att Peder Persson nickade in 2-0 en kvart före slutet på Särna-Åkerströms inlägg.

Premiärmatcher minns man, och en dag som denna gäller det nog främst alla de unga i Landskrona.

Sex man i startelvan var födda på 80-talet, två man var debutanter: målvakten Jonas "Sankan" Sandqvist, som omedelbart blev förlåten för att han "gjorde en David Seaman" vid målet, och den 193 långe Jonas Olsson, nu defensiv mittfältare men minst lika användbar som mittback.

Landskronas ungdomssatsning är värd all beundran.

Korkat av IFK-fansen

Före matchen demonstrerade Blåvitts klack med en banderoll riktad mot det nya dödskalleförbudet: "LAGRELLS FÖRBUD ULTRAS STYRKA".

Korkat nog ackompanjerat av ett stort antal bengaliska eldar; jag räknar till minst 13.

Korkat därför att sådan pyroteknik är totalförbjuden, och detta kommer nu att resultera i böter - inte för matcharrangören utan för IFK Göteborg - eftersom klubben och dess matchvärdar var ansvariga för ordningen på sin egen supporterläktare.

Korkat framförallt med tanke på vad som kunnat hända i blåsten med allt brännbart material i tifokonfetti, flaggor och supportrars täckjackor.

Till sist, apropå en annan sporthändelse här i Skåne denna helg: svensk tennis - rena aprilskämtet...

Du kanske ändå hade lite rätt, Magnus Larsson!