Verkligheten hann ikapp Enköping

Utklassade av AIK i sin första allsvenska match

SPORTBLADET

Klubben har väntat och längtat, på söndagen var det äntligen dags för allsvensk premiär för Enköpings SK.

Det tog knappt en halvlek.

Sedan var verkligheten ikapp nykomlingen.

- Det är bara en fördel för oss, nu har vi varit här i grytan, sade Andreas Hermansson efter 0-3-förlusten mot AIK på Råsunda.

Foto: BJÖRN TILLY/BILDBYRÅN
STEGET EFTER Jens Gustafssons Enköping är ännu inte riktigt ikapp Andreas Andersson och AIK:s allsvenska kvaliteter.

De förvånade alla när Enköping tog steget upp i allsvenskan. Väl där tror de flesta att vägen för klubben kommer att leda åt ett håll, rakt tillbaka till superettan.

Och olyckskorparna, som bara såg till resultatet i den allsvenska premiären mot AIK, kommer säkert att kraxa ännu högre. Men Andreas Hermansson försökte i stället se det positiva, det som skapades i första halvlek.

- Då tyckte jag att vi var med i matchen, då kunde vi lika gärna ha haft ledningen med 2-0. Men de är mera kyliga, de sätter sina chanser.

- Det är ju inte den här bortamatchen vi ska ta poäng, det är ju mot lag som Landskrona.

För när AIK och Enköping spelade var det två skilda världar som möttes. AIK har spelare som landslagets Andreas Andersson, före detta landslagsspelarna Gary Sundgren och Karl Corneliusson samt före detta Danmarksproffset Krister Nordin.

Enköping hade knappt råd med fotbollar för en säsong sedan.

Stark upplevelse

I klubben finns veteraner som Andreas Hermansson, men också spelare som inte varit närmare allsvenskan än att man följt den i tv-programmet fotbollskväll.

Då blev också upplevelsen desto starkare, nästan 20 000 åskådare på nationalarenan Råsunda fick ben att darra av andra anledningar än det kyliga vädret.

- Det var ett par gubbar som var bleka om nosen, sade tränaren Peter Lenell.

Andreas Hermansson, van vid den stora fotbollsscenen sade:

- Det går inte att förbereda sig för sådana här matcher, det måste bara upplevas.

När sedan ett tyngre och mera effektivt AIK avfyrade en trestegsraket krossades till slut allt hopp om poäng, och Enköpings spelare togs effektivt ned från skyn till Råsundas bruna gräsmatta.

1-0 (28) Karl Corneliusson fick all tid han behövde och lite till när ett passivt Enköpingsförsvar lät honom stå fri utanför straffområdet och sikta.

2-0 (43) Stefan Ishizaki gjorde bort Fredrik Ulmstedt med en tunnel, hans inlägg nådde Andreas Alm, som bröstade ned bollen till Daniel Hoch som satte 2-0.

3-0 (58) Karl Corneliussons skott från vänsterkanten var tillräckligt svårt att för att målvakten Driss el Asmar skulle släppa retur. Ett par meter från mållinjen stod Andreas Alm, fri kunde han peta in 3-0.

Två mål

- AIK har två chanser i första och gör två mål, efter det orkar vi inte mobilisera någon kraft, sade Lenell.

För hemmalaget var det ett positivt besked, men målskytten Andreas Alm, valde att tona ned förväntningarna.

- Det ger oss självförtroende efter den märkliga försäsong vi haft med alla skador, men bara för att vi vinner den här matchen svävar vi inte på några moln.

Det gör definitivt heller inte Enköping.

Däremot valde lagkaptenen Fredrik Ulmstedt att ligga kvar extra länge i badkaret i Råsundas omklädningsrum.

- Det gäller ju att passa på...

Tobias Österberg/TT