Äntligen fick Halmstad besegra Sundsvall

… men det var Giffarna som förde spelet

SPORTBLADET

HALMSTAD (TT)

Halmstads BK kom till den allsvenska premiären obesegrat sedan i augusti i fjol. Sviten förlängdes till 21 matcher i följd.

Trots att Gif Sundsvall förde spelet på Örjans Vall, så vann Halmstad med 2-0.

Det var också HBK:s första seger på hemmaplan mot Giffarna sedan Sundsvallslaget gick upp i allsvenskan, på nytt, för tre år sedan.

Man kan lugnt säga att HBK-tränaren Jonas Thern har näsa när det gäller att värva spelare. När Thern kom till Halmstad i fjol tog han med sig nu 21-årige anfallaren Magnus Andersson från Värnamo.

Det var denne Andersson som gjorde 1-0 mot Sundsvall.

Och till den här säsongen plockade Thern polacken Igor Sypniewski från grekiska Kallithea. Han har även meriter från Thessaloniki i den grekiska förstaligan.

Det var denne Sypniewski som gjorde 2-0 mot Sundsvall.

Smörpass av Turbo

Det var annars Gif Sundsvall som hade det mesta av spelet i första halvlek. Halmstad inledde premiären försiktigt defensivt. Det var medvetet.

- Vi hade stor respekt för Sundsvall eftersom vi förlorade båda matcherna mot dem i fjol. Därför gick vi inte så högt upp i planen inledningsvis. Vi visste att de är bra på att ställa om till anfallsspel, säger Jonas Thern.

- Vi var inte nöjda med vårt anfallsspel i första halvlek och det var skönt när det blev paus.

Ändå gick HBK till vila med 1-0. Målet kom i den 18:e minuten då Magnus ''Turbo'' Svensson, mycket bra spelfördelare på mittfältet, slog ett smörpass till Magnus Andersson som gick förbi sin back och slog bollen i mål i det bortre hörnet.

I andra halvlek inledde Halmstad offensivare, hade mer av spelet på mittfältet, men efter en dryg kvart tog Sundsvall över mer och mer.

Bättre spel, men förlust

Och Sundsvall saknade inte chanser. Men antingen gick skotten och nickarna just utanför målramen, eller annars räddade HBK-målvakten Conny Johansson. Bland annat lyckades han tippa bollen över ribban när Öyvind Svenning sköt hårt och välplacerat.

Även 2-0 kom genom en kontring. Sypniewski, inhoppare eftersom han ännu inte är fulltränad, vände bort en försvarare och chippade bollen i mål när bara fem minuter återstod av matchen.

- Jag är väldigt besviken över resultatet, men vi spelade ändå bättre i dag än vi gjorde mot Halmstad i fjol, säger Sundsvallstränaren Patrick Walker.

- Vi spelade som vi tänkt, förde spelet, men de gjorde två fina mål på kontringar. Jag är besviken på vårt anfallsspel, vi måste ta tillvara på chanserna bättre.

Ingela Ahlberg/TT