Full fart framåt för Hammarby

Bajen imponerade i storsegern mot Elfsborg

SPORTBLADET

Gladfotboll redan från första sparken.

Full fart framåt.

Tätt bakåt.

3-0 (1-0) mot Elfsborg i premiären på ett fullpackad Söderstadion.

Hur bra blir Hammarby i år?

Inte en förlust med en ''A-uppställning'' i någon av vinterns och vårens träningsmatcher. Inte konstigt att Hammarby seglat upp som en outsider i alla dessa allsvenska förhandstips.

Men träningsmatcher brukar vara en sak.

Seriespel en annan.

Inte den här gången.

Ett av försäsongens formstarkaste lag mötte ett av de svagaste. Trenden stod sig.

Det var klasskillnad från första början och i långa perioder därefter. Elfsborg åkte hem till Borås med mer än tre baklängesmål att fundera över.

Några träffande kommentarer från tränaren Anders Grönhagen:

- Vi var skärrade.

- Vi var stressade.

- Vi har oerhört mycket att jobba med.

Christer Fursth bredsidade in 1-0 efter nio minuter, Kennedy Bakircioglü hade lika öppet mål han när han rullade in 3-0 och spiken i kistan med elva minuter kvar.

Men målet som knäckte Elfsborg kom strax efter paus. Nyinsatte Fredrik Stenman och Pablo Pinones-Acre slet i varandra, Pinones-Arce var smart nog att lägga sig - och fick straffen.

En olycka kommer sällan ensam

Den drog Peter Markstedt in.

En olycka kommer sällan ensam. I pausen klev två Elfsborgsförsvarare av, Johan Sjöberg med en knäskada, Joakim Alexandersson på grund av yrsel.

- Efter det målet var vi ett slaget lag, säger Grönhagen.

Hammarby trummade på. 18 skott på mål säger en del om den offensiva lustan.

- Vi fortsätter på den inslagna vägen. Snabba vändningar, rörligt passningsspel och stabilt bakåt. Hela laget gjorde en gedigen insats. Det var många som var bra i dag, säger Anders Linderoth.

Hammarbytränaren kunde varit generösare.

Söderstadion har alltid varit den anfallsglada fotbollens boning, samtidigt som en sorgfri attityd till det här med att jobba bakåt har vilat över föreningen.

Inte i det här laget.

Johan Andersson - ''i 2001 års form'' (Linderoth) - och vänsterbacken Max von Schlebrügge riskerade hälsan när de sprang i varandra och krockade med stolpen för att rädda ''nollan'' på övertid.

Alla goda ting är fyra

Förra säsongen gick Hammarby aldrig av planen utan att ha släppt in minst ett mål. Visst, det var första matchen, 25 återstår, men Linderoth har ett lag och ett spelarmaterial som kan räcka långt.

Lite av det goda:

* Norrmannen Karl-Oskar Fjörtoft har mer spring i benen och släpper bollen snabbare än fjolårets Fredrik Winsnes.

* Dansken Mikkel Jensen är en stark och klok defensiv mittfältare.

* Anfallaren Pablo Pinones-Arce har tagit ett kliv till och blir svårstoppad för många försvar. Han vet dessutom hur han ska använda armstyrka i duellerna.

* Med Alexander Östlund och Max von Schlebrügge har Hammarby två ytterbackar som gärna går framåt. I synnerhet Östlund var inblandat i mycket.

Henrik Skiöld/TT