”En oerhörd lättnad”

… och nu kan väl inte heller Linköping missa elitserien?

SPORTBLADET

Linköpingspelarna ordnade en elitserieplats via seger med 5-2 mot Skellefteå.

Men inte åt sig själva, de riktiga vinnarna fanns i Gävle.

- En oerhörd lättnad, för Gävle vore det tomt att inte ha ett lag i högsta serien. Brynäs är ett flaggskepp, säger klubbens tränare Gunnar Persson.

Tolv SM-guld bekräftar detta, men knappast spelet den här säsongen. I stället har klubben tvingats genomgå en nervpärs i form av spel i kvalserien. Seger i söndags mot Hammarby (6-3) betydde att förutsättningarna var enkla inför tisdagens match.

Seger för Linköping och Brynässpelarna kunde jubla i förtid. Vinst för Skellefteå och kvalpinan skulle fortsätta.

Framför tv:n satt Gunnar Persson, men framförallt inte för SM-finalen mellan Frölunda och Färjestad.

- Jag satt och väntade på ''plingen'' i rutan som betydde mål, slutet av matchen följde jag sedan via radion, säger han till TT.

Oerhörd lättnad

Känslorna efter slutsignalen?

- En oerhörd lättnad, vi har haft en tung säsong rakt igenom men gjort vad vi kunnat här i kvalserien. Hade Skellefteå vunnit så skulle vi varit tvungna att vara på tå igen. Nu kan vi gå till träningen utan att det ska vara så spänt.

För Gunnar Persson och Brynäs börjar nu arbetet inför nästa säsong. Kvalspelet har stärkt dem mentalt, enligt Persson, men det räcker inte.

- Vi måste se över hela organisationen och träna hårdare, helt enkelt förbättra allting. Vi behöver några nya backar och forwards men vi måste också rätta oss efter plånboken.

Linköping mot elitserien

För Linköping kan det också bli en elitserieplats. Tack vare måndagens seger kopplade man greppet om andraplatsen i kvalserien.

Med två omgångar kvar är man fem poäng före just Skellefteå.

- Jag skulle gärna vilja säga att det är klart, men tyvärr är det ju inte så. Fast det går ju inte komma ifrån att vi har ett rätt hyfsat utgångsläge, säger Johan Bülow med ett leende.

Forwarden styrde in matchavgörande 4-2 efter drygt halva den sista perioden. Hans sjätte mål i kvalserien, han gjorde blott två mål under hela elitserien.

- Jag har kommit in i ett stim och det känns enormt roligt, menar Bülow. Har aldrig varit bättre än nu.

- Totalt sett var det inget snack om saken. Vi spelade fantastiskt bra i första och sista perioden, tycker tränaren Torgny Bendelin.

På torsdag möts Rögle och Linköping medan Skellefteå tar emot Brynäs.

TT