Nu har kanal 5 lekt färdigt

Lars Nylin: Skicka in bulldozermaffian

SPORTBLADET

I en ny bok, ”Blåsningen” (Ordfront), gör Håkan Lahger och Love Svensson en intressant historieskrivning över kommersiell svensk TV.

Bland annat påminns vi om att det faktiskt gått 14 år sedan TV3, med Rickard Fagerlunds hjälp, snodde hockey-VM från SVT. Varefter flygande reportern P-A Gullö flippade runt i bayerska öltält med den enda fluga man (lyckligtvis) sett i svensk sport-tv.

En lärdom av det är att man bör ha lite tålamod med nyheter. Det som var pest då, dessutom nådde TV3 bara en bråkdel av Svea Rike, känns i dag mestadels helt okej. Det är rentav svårt att tänka sig SVT som ansvarig.

Med tanke på dagens urvattnade VM-turneringar behöver nästan Gert Fylking och annat paus-trams för att inte somna.

Men detta sagt är det myyyycket svårt att se en annan kanal göra SVT:s ”Fotbollskväll”.

Mats Nyström har efter tio år pinkat in sitt revir så precist att man skulle ana hela kennlar begravda om någon annan satt som ankare. Nu även förstärkt med Rit-Ola Andersson som begåvad bonus-bisittare bredvid programmets egen tryggt gläfsande grand danois, Thomas Wernerson.

Stabilt i bruset

Gårdagens nypremiär bjöd i övrigt inte på några sensationella omvälvningar.

Undantaget den nya sändningstiden. Men det är väl så vi vill ha det. Här är ett svenskt sportmagasin som fått sätta sig. Som fått en STABILITET. Nåt att luta sig mot i bruset.

Genomarbetade reportage a la ”Futbol Mundial" hos Viasat Sport får jag nog tjata om tills korna går hem råmandes ”Remy Nilsson, får vi bära dina pärmar i kväll?” Gårdagens om inflyttade Malmö var okej, men skapade knappast aha-känslor.

Bara en randanmärkning: gräsmatte-längderna som spikats upp i studiofonden hade gjort mer nytta på Råsunda i lördags.

När vi ändå håller på ännu ett exempel på konservatism. Borde inte Kanal 5 obstrueras från att få sända viktiga kvalmatcher?

Lars-Åke Lagrell kan säkert dra i nödvändiga trådar. Annars bör man snarast sända in hela svenska bulldozermaffian för att mot hälsenorna tackla femmangänget ur EM-turneringen. Krister Nordin, Torbjörn Arvidsson, Marcus Lantz, Joel Cedergren och andra eleganter torde göra susen.

Tramsiga tävlingen ”Matchens kick”

Blekt, segt, en känsla av allmän EPA-budget, usel teknisk kvalitet på såväl matchbilder som studiosekvenser. I och för sig habila expertsnack, men i ett ständigt suddigt dis. Hade Olle Nordin fyrat av bengaler innan han började leverera fyrkantigheter på sin tränarsvenska?

Och så denna tramsiga tävling, ”Matchens kick”. Kom igen! Nu har femman fått leka sport-kanal ett tag.

Tillbaka till Medborgarskolans tv-kurser med er. Annars finns veritabla köer med överblivet kommersiellt tv-folk som kan ta hand om balunset. Det är bara att slå i namnregistret längst bak i den i ovannämnda boken "Blåsningen.”

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM