Nykomlingarna Öster chanslösa mot Djurgården

”Men vi kommer att bli bättre”

SPORTBLADET

VÄXJÖ (TT)

Svenska mästarna Djurgården vann premiären över nykomlingen Öster, med tio allsvenska debutanter i laget.

En av dem var Johan Svensson, en tekniker med kvicka fötter som höll klar allsvensk klass.

- Vi kommer att bli bättre, sade 22-åringen efter 0-4 (0-2) på Värendsvallen.

Foto: MATS SAMUELSSON/SCANPIX
Björn Stringheim i Östers mål hade en jobbig afton.

Över 13 000 hade bänkat sig när den fyrfaldiga SM-guldvinnaren Öster åter spelade allsvensk fotboll på den klassiska småländska fotbollsarenan Värendsvallen. Det hände senaste 1998.

De fick se Djurgården ta ledningen på straff efter 18 minuter. På väg igenom Österförsvaret föll Patrik Eriksson Ohlsson i en tilltrasslad tveksam situation.

Kim Källström lade upp bollen och satte den säkert i mål.

Innan Öster hade skapat en enda målchans var det dags igen för Djurgården. Niclas Rasck kom runt på kanten, slog ett hårt inlägg som tog på Östers mittback Kaspers Goorks och gick i mål. Trassligt försvarsspel där också.

Många debutanter

Efter de båda målen blev Djurgårdens spel trögare och nonchalant.

Då hade Johan Svensson jobbat sig varm och dök fram på ett inlägg och nickade hårt och välplacerat, men Andreas Isaksson sträckte ut och motade bollen.

Från Sölvesborg och spel i Mjällby kommer han, yttermittfältare Svensson. Det var på hans kant som de roliga och finurliga Österframstötarna kom.

Där var bland annat en läcker dragning med skosulan som helt lurade backen.

Men avslutningen fick han inte till riktigt.

- Man ska inte ha överdriven respekt. Visst är de jättebra spelare och flera är landslagsmän, men jag tänker försöka att utmana och dribbla, det är min stil, sade Johan.

Han tror att Öster blir bättre för varje match.

- Tänk på att vi är tio allsvenska debutanter. Det är bara Fredrik Bild som har erfarenhet av spel på den här nivån. Skillnaden mot superettan är tempot. Allt går mycket snabbare i allsvenskan. Vi lärde oss en hel del av det här.

''Vi var ganska bra''

Stundtals visade gänget av allsvenska debutanter fin fotboll, ett tillslag, bra uppspel. Men defensivt finns mycket att räta till.

- Vi är många unga bra spelare i Öster och vi kommer att bli bättre och trivas mer när gräset blir grönare och planerna bättre.

Fort gick det när Djurgården bröt fram i kombinationer. Mästarlagets tredje mål var en Kim Källströmare. Landslagsmittfältaren drev bollen längs vänsterkanten, passade inåt till Samuel Wowoah som klippte in 3-0 från 20 meter.

Efter det hade Öster två jättelägen att reducera. Först dubbelräddade landslagsmålvakten Andreas Isaksson, och vid den andra målmöjligheten var Österspelarna inte kyliga nog.

- Öster försökte spela fotboll och inte bara köra grisförsvar. Det är kul. Och vi var ganska bra i andra halvlek, det bådar gott inför framtiden, sade Djurgårdens tränare Sören Åkeby.

Johan Elmander satte 4-0 i slutminuterna på inlägg från Makondele.

Bo Harmby/TT