Mittenlaget Roma vill avsluta som ”en vandrande mina”

SPORTBLADET

Bara sju matcher kvar. Den italienska ligafinalen rycker närmare och Inter har drabbats av den sedvanliga benskälvan. Juventus ligger självsäkert kvar i toppen, men än kan saker hända. Hämnaren Roma gör sitt bästa för att sätta sin prägel på slutstriden.

"Tänk på mitt lag som en vandrande mina", sade Romas tränare Fabio Capello hotfullt efter söndagens spektakulära match mot Inter på San Siro, som romarna vände som en pannkaka från en solklar förlust till ett strålande oavgjort 3-3.

Seger hade förstås varit bättre, men man får inte allt man önskar sig. Sanningen är ju att Roma inte har så där förfärligt mycket kvar att drömma om just den här säsongen.

Huvudstadslaget ligger och skvalpar mitt i tabellen, med lika många poäng som Bologna och Brescia. De är ute ur Champions League och även en värdig placering i ligan är en hägring. Med mycket tur och skicklighet skulle romarna möjligen kunna försäkra sig om en plats i Uefacupen. Det står skrivet i stjärnorna.

Men att sätta krokben för andra är ju en ganska tillfredsställande sysselsättning för att komma över egna frustrationer. Då kan man i det här fallet bli Roma the Kingmaker. I söndags lyckades laget alldeles utmärkt med att få Inter att åter börjar tvivla på sina spelare, sin taktik och sin tränare, fundera över lagen om alltings inneboende djävlighet och på varför det ska vara så svårt för just dem att nå ända fram i den skoningslösa italienska ligan.

De inhemska fotbollstyckarna är oense om allt hopp är ute för Inter eller om ett under fortfarande kan ske.

Förra säsongen var det vi som låg över med fem poäng så här års, påpekar Inters Marco Materazzi. Men hittills har Inter å det grövsta missat varje chans att ta skadan igen. I ligan är det tyvärr sällan Inter som står för miraklen.

Rom - tredje världens huvudstad?

Allt det där är tankar som romarna förstår alldeles utmärkt. Det här är bara början på Capellos och pågarnas eget lilla krig. På påskafton är det Juventus tur att möta Totti&Co i Turin. Följande helg spelar ligans trea Milan borta mot romarna på Olympiastadion. Den matchen har stort intresse även för Inter och Romas ärkefiende Lazio, fyra i tabellen, som drabbar samman samma helg i Milano.

Matchen mellan Juve och Roma har goda möjligheter att bli en av säsongens höjdare. Det är lite benknäckarargänget över det mötet, för Juventus har allt vad Roma inte har och tvärtom. De självsäkra herrarna från det städade Turin möter de sympatiska råbusarna från tredje världens huvudstad, som elaka tungor kallar Rom.

I övrigt seglar dock Juventus trygga skuta vidare mot ligafinalen utan några värre blindskär, åtminstone på papperet. Lazio och Chievo är de enda som väntas bjuda verkligt hårt motstånd förutom Roma på vägen mot finalen. På söndag spelar Juventus borta mot Bologna, medan Inter har att förbereda sig på derbyt mot Milan.

Hygglig prestation av Inter

Segern mot Valencia i kvartsfinalen i Champions League i går kväll är förstås en sporre och ökar självförtroendet. Men Inters framfart i Champions League respektive ligan har alltid varit två parallella spår. Segern är ljuv, men Milans spelare har fått en dag extra på sig att hämta nya krafter.

Derbyt på San Siro är av den typ som de riktiga Inter-fansen helst skulle se med förbundna ögon. Om laget förlorar utmaningen mot Milan, får nog ligan betraktas som slutgiltigt förlorad i år också.

Kanske är det ödesbestämt att Inter ska gå vidare i Champions League och Juventus ska fira nya triumfer i ligan. Juventus 1-1 mot Barcelona var en hygglig prestation, men inte mycket mer. Om Turin-laget ska uppnå målet att vinna Champions League krävs en mer övertygande insats.

Men ligan är en helt annan historia. Kanske är det så simpelt som Gary Lineker en gång uttryckte det: italienska ligan är en turnering där man spelar 11 mot 11. Och där Juventus alltid vinner.

Kristina Kappelin [email protected] ROM