L-G Björklund hjärtopererad

Sonen Daniel: Han behöver lugn och ro

SPORTBLADET

Tv-profilen Lars-Gunnar Björklund, 66, vårdas på sjukhus efter en akut hjärtoperation.

- Pappa mår efter omständigheterna bra men behöver lugn och ro de närmaste dagarna, berättar sonen Daniel.

Foto: MATTIAS CARLSSON

Den folkkäre tv-profilen och legendariske sportjournalisten Lars-Gunnar Björklund, 66, genomgick i måndags en by-pass-operation på Karolinska sjukhuset i Solna.

Det var aldrig någon fara för hans liv men operationen gjordes för att undvika en hotande hjärtinfarkt.

- Det känns som en oerhörd lättnad att det upptäcktes i tid. Vi var väldigt oroliga. Men operationen gick bra, och uppvaknandet gick bra. Nu verkar det som att pappa snart är tillbaka i gott skick, berättar sonen Daniel Björklund, 29.

Efter en tids smärtor i bröstkorgen gjorde Lars-Gunnar Björklund i torsdags en kranskärls-röntgen. Där upptäcktes spår av en lindrig hjärtinfarkt. Han fördes till Karolinska sjukhuset och under helgen bedömdes läget så allvarligt att operation inte kunde vänta.

- Risken för hjärtinfarkt var stor. Vi fick göra en skyndsam by-pass-operation. Det är ett stort ingrepp men samtidigt ett rutiningrepp, säger överläkaren Ulf Lockowandt som utförde operationen.

- Operationen gick utan komplikationer. Han kommer att bli helt återställd och kunna leva ett normalt liv, säger Ulf Lockowandt.

Glad över Dif:s seger

Lars-Gunnar Björklund var med om att starta Tipsextra i slutet av 60-talet och har lett flera underhållningsprogram i tv. Favoritlaget är Djurgårdens IF.

Under tisdagen hade Daniel Björklund telefonkontakt med sin far. Då var Lars-Gunnar omtöcknad men på gott humör.

- Han hade problem att få in sportradion så jag fick referera från Öster-Djurgården. Farsan är som han är, han kör på. Men nu får han lära sig att leva i ett lugnare tempo och tänka mer på kost och motion, säger Daniel.

I går förflyttades Lars-Gunnar till en vårdavdelning och tog emot besök av familjen.

- Jag tog med Sportbladet så han fick läsa om Djurgården. Tack o lov att de vann, hans hjärta har haft nog med påfrestningar, säger Lena Björklund, hustru sedan 39 år.

I början av nästa vecka räknar man med att Lars-Gunnar Björklund kan lämna sjukhuset.

Har sett 15 OS och åtta fotbolls-VM på plats

Fakta hjärtinfarkt

Robert Laul