VM-stjärnans nya tragedi

Stig Töftings son dog - bara 22 dagar efter födseln

SPORTBLADET

Ensam bär Stig Töfting den lilla vita kistan med sin son.

Pojken, som skulle hetat Jon, hann aldrig döpas.

Han dog knappt en månad gammal.

I går begravdes han i Århus.

Det har varit ett tungt år för danske landslagsmannen Stig Töfting, både fotbollsmässigt och privat.

Men ingen börda kunde vara tyngre än den lilla vita kista han

bar i går.

Den 12 mars i år föddes Töftings och frun Bettinas förste son. Men den lille pojken, som skulle döpts till Jon, fick hjärnhinneinflammation och dog efter bara 22 dagar.

I går klockan 12 på dagen begravdes han. Inne i St. Pouls kyrka i Århus blomsterprydde Bettina och de två döttrarna kyrkan med en lång räcka buketter och kransar, från altaret ända ut på kyrktrappan. Stig Töfting kom själv, i sin gröna och vita Toyota Landcruiser, öppnade bakluckan och lyfte försiktigt ut kistan. Så bar han ensam sin son in i kyrkan. Efter gudstjänsten hölls en kort ceremoni utanför innan begravningsföljet åkte vidare för en minnesstund. Bland begravningsgästerna fanns flera av Töftings gamla fotbollsvänner, som Frank Pingel och Kenni Andersen.

Föräldrarna dog

Udinese-proffset Martin Jörgensen sände blommor. Till danska tidningen Ekstrabladet säger han att han var ledsen över att inte kunna komma till begravningen.

- Vi har spelat ihop mycket. Jag hörde om dödsfallet och det minsta jag kunde göra var att sända blommor.

När 33-årige Töftings son föddes var han välskapt och allt verkade normalt. Barnen blev för alla en ljusglimt efter den svåra tid som började redan under VM förra sommaren.

Då avslöjade danska Se&Hör mycket tragiska omständigheter kring Töftings föräldrars bortgång när han var 13 år. Hans egna barn kände inte till dem och eftersom Töfting och hustrun var i Sydkorea för VM kunde de inte vara med barnen och stödja dem.

När det danska landslaget kom hem blev det VM-bankett. Där hamnade en överförfriskad Töfting, som är känd för sitt hetsiga humör, i bråk.

Han åtalades för misshandel och dömdes också till fyra månaders fängelse. Till sommaren ska han avtjäna sitt straff. Hans engelska klubb Bolton stödde honom länge, men nu letar han efter en ny klubb att spela i när straffet är avtjänat.

När hustrun Bettina födde Jon fanns Stig Töfting vid hennes sida. I går bar paret och döttrarna tillsammans ut kistan med sin son och lillebror.

En hårding både på och utanför fotbollsplanen

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM