15 döda i mystisk sjukdom

50 fotbollsspelare har insjuknat

SPORTBLADET

ROM

15 italienska fotbollsspelare, de flesta från serie A-klubbar har dött i den fruktade sjukdomen ASL.

Nu söker många av deras kamrater upp åklagaren i Turin i Norditalien för att berätta allt de vet om dopningsförsöken under 70-, 80- och 90-talen.

- Jag får aldrig en lugn stund mer om jag inte får berätta vad jag vet, förklarade en av dem häromdagen.

I USA kallas sjukdomen Lou Gehrigs sjukdom, i Europa ofta för ALS. Den är obotlig och innebär att musklerna förtvinar och att de sjuka så småningom förlorar kontrollen över sin andning.

I fem år har Turins fruktade dopingåklagare Raffaele Guariniello drivit sin undersökning. Som vanligt i största hemlighet och utan att tillåta någon publicitet.

Flera kända namn

Man vet i dag att ett 50-tal fotbollsspelare som var verksamma under 80- och 90-talen insjuknat - 15 av dem har avlidit.

Den siste var Ubaldo Nanni som dog för tre dagar sedan, 44 år gammal. Andra kända namn som insjuknat är Luca Signorini, Vincenzo Rognoni, Guido Vincenzi och Armando Segato.

Dessutom finns en lång rad namn som ännu förblivit anonyma.

Efter det sista dödsfallet har många tidigare aktiva spelare hört sig för hos åklagare Guariniello och bett att få komma och lätta sitt samvete.

- Jag vet rader av spelare som fick dropp med allehanda hormonpreparat, har en av dem förklarat. Man vet att han var lagkamrat med Luca Signorini.

Luca Signorini föddes i Pisa 1960, spelade i Parma 1985-86 och i Roma -87-88 innan han hamnade i Genoa. Han dog i november förra året efter att ha kämpat flera år med sjukdomen.

Enligt uppgifter hos åklagarmyndigheten skall läkemedlen som användes ha varit Cortex, som framtas ur binjurebarken, en lång rad cortisonpreparat och det smärtstillande medlet Voltaren.

Spelarna skakade

Många av de gamla spelarna som nu vittnar är skakade över vad som hänt och frågar sig om de själva riskerar att insjukna. De vill berätta allt de vet - också för att få hjälp från experter för att veta hur de skall kunna skydda sig.

Lagen som nämnts i sammanhanget är Sampdoria, Torino, Pisa och Genoa.

Vad Guariniello nu vill veta är om det verkligen kan finnas ett medicinskt samband mellan medicineringen och sjukdomen. Ett odiskutabelt faktum är att antalet insjuknade och antalet dödsfall överstiger det normala som anses vara två fall per 100 000 invånare.

Men bortsett från om det verkligen finns ett samband visar vittnesmålen nu att det användes stora mängder med läkemedel som de ansvariga tränarna eller läkarna hade liten kunskap om.

Lou Gehrigs sjukdom:

Åke Malm

ARTIKELN HANDLAR OM