Tronföljaren & Kungen

Vieri dominerar serie A men klarar han Nordahls "oslagbara" rekord?

1 av 2
Nordahl.
SPORTBLADET

När Christian Vieri skulle spela sin första stora match erbjöd hans farfar honom 25 kronor för varje mål.

Det var tur för farfarsgubben att han inte lovade mer pengar.

Vieri gjorde tre mål i debuten.

På den vägen är det.

I kväll hoppas Inters fans på nya mål mot Milan i derbyt.

Det är ingen risk att köra fel när man ska till Appiano Gentile, där Inter har sin träningsanläggning. Missar man en vägskylt är det bara att följa Bobo-skyltarna. Christian Vieris smeknamn står på husväggar, murar, supporterplakat.

Om han var älskad förut är "Bobo" dyrkad nu. Denna i stort sett skadefria säsong har han äntligen kunnat visa sin fulla potential och stormat in mål för sitt Inter.

Precis som de sällsynta pinjerna i naturreservatet intill Inters planer är Christian Vieri en smått utrotninghotad art. En riktigt klassisk forward som stor och stark, ofta rättvänd, springer rakt på mål. Samtidigt har han den moderna anfallarens snabbhet och är urstark i luften.

Han är överlägsen ledare av serie A:s skytteliga med 24 mål hittills och ett snitt på 1,14 mål per match. I kvällens Milanoderby mot arvsfienden Milan har han en nyckelroll. Det lag som förlorar kan definitivt säga hejdå till chanserna att vinna serie A.

- Som vanligt vill jag göra mål och vinna, säger Vieri.

Han är varken de stora eller de många ordens man. Bland Inters spelare är han en av de som mest sällan kommer till presskonferens efter träningen.

Han ger ännu mer sällan stora intervjuer. Ansiktet är slutet, han hälsar oftast bara med en kort nick, talar tyst, närmast motvilligt.

- Jag upplevde ett tag att allt jag sa feltolkades. I och för sig bryr jag mig inte ett dugg om vad folk tänker om mig, men jag tycker att det är rimligt att det jag säger citeras rätt, sa Vieri när han i januari gav sin första stora intervju på ett halvår.

Vieris styrka: hans styrka...

Mirko Graziano, som bevakar Inter för La Gazzetta dello Sport och gjorde intervjun, säger att Vieri har ett svårt humör, men är både rolig och varm i sällskap med vänner.

- Som fotbollsspelare är han unik. Hans styrka är just hans styrka.

Motståndarna kan helt enkelt inte stoppa honom. Han är så stark och kommer med sådan fart.

Vieri har att brås på. Han föddes 1973 i Bologna. Från sin mamma fick han franskt påbrå, från pappa Bob bollbegåvning. Fadern var en fin mittfältare, som mot slutet av karriären spelade i Australien. Lille "Bobo" var tre år när flyttlasset gick till andra sidan jorden och kom hem till Italien först som 15-åring. Vieri återvänder ofta på besök till Australien, som under det senaste juluppehållet i ligan.

- Det är en annan värld där nere. Ingen stör dig, du kan gå omkring på gatorna och vara dig själv, berättade han i en intervju.

Tiden i Australien har givit Vieri en passion för cricket. Gamle cricket-kaptenen Alan Border är en av hans stora hjältar. I Italien är det dock fotboll som gäller, så som 15-åring började Vieri spela i toskanska Prato.

Den 15 december 1991 debuterade Vieri i serie A för Torino. Han har hunnit med att byta klubb oftare än de flesta och blivit utskälld för att bara vara trogen sin pengahunger och inte besväras av klubbkänslor. Förutom Inter, Prato och Torino har han dragit på sig Pisas, Ravennas, Venezias, Atalantas, Juventus, Atletico Madrids och Lazios tröjor. När han köptes till Lazio på Sven-Göran Erikssons önskemål var det då den dyraste spelarövergången någonsin. Som i så många andra klubbar blev Vieri dock långtidsskadad där.

Den imponerade kroppshyddan har blivit anklagad för att inte hålla för mycket.

- Nu har jag bevisat motsatsen, jag kan spela precis så mycket som krävs av mig, sa Vieri nyligen, med adress till sina kritiker.

Cragnotti döpte sin hund efter Vieri

1999 lämnade Vieri Lazio för Inter. De mest bestående minnen han lämnade var hans tårar på Olympiastadion när Lazio missade ligaguldet den våren och att ex-presidenten Cragnotti döpte sin hund till Bobo efter honom.

I Inter och Milano verkar Vieri ha hittat hem. Han har en ohotad position i laget och kommer bra överens med både tränare Cúper och president Moratti.

- Det första året hade vi vissa problem, men nu förstår vi varandra. Moratti är mer än en president. Inter är allt för honom och han väntar sig att du ger allt för Inter. Hela hans familj lever för Inter.

Vieri verkar också kunna tänka sig att leva för Inter, han säger att han tänker fortsätta spela där tills han fyller 38.

Han bor ett inkast från San Siro, lite utanför stan, men syns ofta i innekvarteren Brera. Gärna på Inters stamställe, restaurangen La Briciola, eller grillstället Brick Owen. Vieri bor just nu med sin syster Veronica, men runt honom finns ständigt vackra kvinnor. Han har i flera år haft ett rörigt förhållande med Elisabetta Canalis, tidigare dansös i satirprogrammet "Striscia la notizia". Hon har gjort en utvikningskalender för herrmagasinet Max, och när Inter och Juventus möttes i höstas delades den ut på San Siro.

Medan Inter spelade fluktade publiken på Vieris avklädda flickvän.

- Det stör mig inte, sa han och ryckte på axlarna.

På sistone har Vieri efter varje mål slitit av sig tröjan och visat en undertröja med ett stort hjärta på. Den har dock inget med Elisabetta att göra. Vieri, och även Milans Paolo Maldini, gör gratis reklam för en designer-vän. Tröjan har föga förvånande blivit en bästsäljare.

En annan tröja som Vieri gärna bär är landslagets. I EM-kvalet mot Finland senast gjorde han efterlängtad comeback och - givetvis - Italiens båda mål.

När Inter slog Valencia hemma i Champions League-kvartsfinalen i onsdags gjorde Vieri det enda målet.

Ikväll kommer alla blåsvarta hjärtan att bulta för Vieri på San Siro. I spänd väntan på att han ska visa tröjan med sitt hjärta, tecknet på att målkungen gjort ännu ett mål.

Vieri vs. Nordahl - Sporbladets Lasse Sandlin rankar målskyttarna

Jennifer Wegerup