Succé för Sundsvalls nye mittback

Staurvik planens gigant när AIK besegrades

SPORTBLADET

SUNDSVALL

Han värvades förra säsongen till GIF Sundsvall för att sätta fart på anfallsspelet. Nu gör han dundersuccé som mittback.

Det handlar om norrmannen Tom Kåre Staurvik som var planens gigant när GIF Sundsvall besegrade AIK med 2-1 (1-1) i den allsvenska hemmapremiären.

- Tom Kåre fick utstå en hel del kritik förra säsongen. Då var han ju relativt otränad efter en besvärlig skada. Nu fick han verkligen chansen att visa sitt kunnande, sade GIF Sundsvalls tränare Per Joar Hansen.

33-årige Staurvik gjorde allt precis rätt - inte ens när AIK tryckte på i farliga kontringar hetsade han upp sig utan Staurvik läste spelet och tog enkelt hand om bollen och med en briljant teknik hittade han alltid medspelarna med vägvinnande passningar.

Övertygande försvarsspel

- Tom Kåre agerade så att vi snabbt kunde vända spelet och skapa ett överläge. Det känns ju också rätt att det var just Tom Kåres säkra framspelningar som avgjorde matchen. Frisparken som Bala Garba nickskarvade i mål var ju väl avvägd, berömde Per Joar Hansen.

GIF Sundsvalls fyrbackslinje övertygade. Mittbackarna Kalle Ståhl och Tom Kåre Staurvik avväpnade AIK:s forwardsduo Andreas Alm och Andreas Andersson tämligen enkelt.

GIF Sundsvall slet hårt matchen igenom. Det tuffa jobbet fick också sin belöning eftersom det var just hemmaspelarna som vann de flesta duellerna på mittfältet där Stefan Ålander och Tommy Bergersen dominerade tillställningen.

- Jag ville att vi skulle spela samma framgångsrika spel som vi presterade i premiären mot Enköping. Men det gick inte alls i dag. Vi fick aldrig grepp om bollen, utan vi blev allt för ofta tvåa i situationerna, konstaterade AIK-tränaren Richard Money.

AIK-tränaren såg dock inte allt för besviken ut efter förlusten.

- Vi förlorade mot ett lag som var klart bättre än oss i dag. Jag räknar med att det kommer att ta ytterligare tre-fyra matcher innan vi har hittat fram till det spel som jag vill se, sade Richard Money.

Målkung hittade rätt

GIF Sundsvall har värvat nigerianen Bala Garba för att få spets på anfallet. Den 28-årige målkungen som spelat i norska Haugesund de senaste säsongerna var tämligen anonym i första halvlek. Men i andra var han betydligt rörligare och fick också rejält med bollkontakt. Bala Garba visade prov på sin målkänsla då han gick upp och nickskarvade en frispark och satte 2-1-bollen otagbart vid stolpen.

- Skönt att få göra ett mål i hemmapremiären. Jag hade ju ytterligare några chanser. Men det var svårt att få fäste på det hala underlaget och därför blev det svårt och lite chansartat när jag hade några skottillfällen. Men jag är mer än nöjd med hemmadebuten och vårt spel i dag, sade Bala Garba.

Ove Byström/TT