Fredrik Ljungberg sköt Arsenal till final

...mot Svenssons Southampton

SPORTBLADET

MANCHESTER

Svensson och Svensson mot Ljungberg i FA-cupfinalen den 17 maj.

Det stod klart efter söndagens semifinaler.

Arsenal slog Sheffield United med 1-0 och Southampton vann över Watford med 2-1.

Det var Fredrik Ljungberg som sköt Arsenal till final i FA-cupen. Svensken, som avgjorde fjolårets final mot Chelsea, gjorde matchens enda mål i söndagens semifinal mot Sheffield United på Old Trafford i Manchester. Ljungberg nätade från nära håll i den 34:e minuten efter en tilltrasslad situation då bollen studsade både i stolpen och på bakdelen på en försvarare innan Ljungberg tryckte in ledningsmålet i nättaket med vänsterfoten.

Men målet föregicks av flera tveksamma domslut. Anfallet startade då Arsenalbacken Sol Campbell tufft tacklade Uniteds anfallare Wayne Allison. Domare Graham Poll lät dock spelet gå vidare och blev inte mera populär i Sheffieldlägret när han krockade med Michael Tonge när denne försökte stoppa det matchavgörande anfallet.

- Jag är mycket besviken. Jag tycker att han (domare Poll) var deras bäste mittfältare, sade Sheffields tränare Neil Warnock, som inte hade nog elaka ord att säga om domare Poll:

- Han insats var så ensidig att jag inte trodde att det var sant. Jag önskar nästan att vi förlorat med tre eller fyra mål så att vi inte skulle ha någonting att klaga på.

- Det var ingen rättvisa alls, att förlora på ett sådant mål är helt enkelt skandalöst.

Vilade stjärnor

Inför den viktiga ligamatchen mot Manchester United på onsdag vilade Arsenal manager Arsene Wenger flera viktiga spelare som Thierry Henry, Gilberto Silva och Dennis Bergkamp. Men det räckte ändå för att besegra skrällaget Sheffield United.

Men det var oerhört nära att division I-laget kvitterade i andra halvlek, men veteranmålvakten David Seaman gjorde en makalös enhandsräddning. Seaman, som gjorde sin 1 000:e professionella tävlingsmatch, kastade sig bakåt i luften och fick tag på bollen precis på mållinjen.

- Inte illa för en 39-åring, skojade den ständigt utdömde Seaman i en intervju med BBC.

Svensson spelade fram

Southampton tog den andra finalplatsen efter 2-1-seger mot Watford. Både Anders och Michael Svensson fanns med i Saints startelva. Mittbacken Michael var som vanligt en klippa i Southamptons försvar och attraktionen Anders fanns med i det vackra förspelet till James Ormerods 1-0-mål.

Anders Svensson byttes ut i den 78:e minuten, vilket visade sig vara ett lyckat drag. Southamptons skyttekung James Beattie tryckte in 2-0 bara en minut senare.

Watfords Marcus Gayle reducerade i den 88:e minuten, men det var för lite för sent.

Segern innebär att Southampton har försäkrat sig om en plats i Uefacupen till hösten eftersom Arsenal redan är klart för spel i Champions League nästa år.

Det är också klart att det blir minst en svensk som får lyfta FA-cupbucklan mot Cardiffs himmel den tredje lördagen i maj.

Han kommer att heta Svensson eller Ljungberg.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM