Inflyttade Percy sköt 08 Stockholm till SM-guld

67-61 i nervös final

SPORTBLADET

STOCKHOLM

"If you can't beat them - join them".

Den devisen gav Anette Percy ett efterlängtat SM-guld i basket.

- Fy fan vad det är skakigt just nu, sade Percy efter att 08 Stockholm slagit Solna med 67-61.

För två år sedan var Anette Percy i SM-final med Öresund. Motståndare - 08 Stockholm. Resultat - förlust i femte matchen med två poäng.

- Jag spelade totalt sex säsonger i Malmö. Men inför den här säsongen flyttade jag upp till 08 Stockholm. Och så fick jag mitt första SM-guld, snyftade 29-åriga Percy efter 22 poäng i finalen.

I 08 fanns redan Anders Härd som coach. Han var också med och förlorade mot 08:orna 2000/2001.

- Vilken revansch, sade Härd med tårar i ögonen sedan 08 tagit hem finalserien mot förra årets mästare med 3-1 i matcher.

Returer avgjorde

Annars såg det länge ut som om Solna skulle lyckas få till en femte och avgörande SM-final.

Anförda av slitvargen Johanna Axelsson och eleganta speedkulan Charmin Smith ledde Solna med 38-30 i halvtid. Då hade Axelsson och Smith gjort 17 poäng var.

- Vi släppte till för mycket i första och våra coacher sa åt oss i halvtid att kliva upp i defensiven och försvara hårdare, berättade Anette Percy.

Plötsligt fick inte Smith och Axelsson i bollen och ingen annan klev fram.

När sedan Percy och Agga Jablonska, båda 187 cm långa, började dominera under korgarna fick Solna det svårt.

- Vi sa innan att dom som tagit flest returer vunnit dom tidigare finalmatcherna.

Och det stämde även nu, 08:orna vann den statistiken med 43-34, var av 20 returer kom från duon Percy/Jablonska.

Percys period

Tredje perioden slutade 4-13 med Solnaögon och plötsligt ledde 08 Stockolm med 43-42.

Så långt hade Percy gjort tolv poäng. Men när fjärde perioden inleddes visade hon guldvilja.

När Solna plötsligt fick lite ordning på skyttet prickade Percy i sex raka poäng. Med sin kraft och vilja höll hon kvar 08 Stockholm.

- Jag hade flyt och tog mitt ansvar.

Solna hade 59-56 men då hade Linda Norgren, 15 poäng, och Malin Gernandt, 14 poäng, fått fart på sitt skytte och efter 61-61 så var matchen 08:ornas.

Solna förlorade finalen på grund av att för få spelare klev fram. Charmin Smith fick göra alldeles för mycket på slutet och missade ett par enkla närskott.

Guldflytt 2

Och Solnas stjärna Anna Hofström, som innan matchen fick pris som årets spelare, satte sina sex enda poäng först i sista perioden. Hennes trea till 45-45 var förresten den första för något lag i matchen vilket visar på det nervösa skytte båda lagen presterade.

Om SM-guldet gladde Percy och Härd lite extra så var segern också en revansch också för Jablonska och assisterande coachen Karin Laukkanen. Duon fick inte förlängt kontrakt med Solna för några år sedan. Nu blev det i stället guld med 08 Stockholm.

- Mitt första som tränare, sade en mycket nöjd Laukkanen och tittade upp på de flaggor i Solnahallen som visade att Solnas damer tog tre raka guld 1986-88.

- Då var jag också med. Jag sa till Anders innan att jag aldrig förlorat en SM-final och det stämde ju, påpekade Laukkanen.

Håkan Bergholtz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM