Djurgården bröt Halmstads svit

”Vi föll mot ett bättre lag”

SPORTBLADET

Efter 21 matcher var Halmstad inte oslagbart.

Djurgården vann med 2-0 (1-0) i hemmapremiären på Stockholms Stadion.

- Då var den sviten avklarad. Vi föll mot ett bättre lag, konstaterade HBK-tränaren Jonas Thern.

Halmstads 21 matcher långa förlustfria svit - elva i allsvenskan samt tio i träningsmatcherna - inleddes på Stockholms Stadion den 18 augusti förra året, då HBK slog Djurgården med 3-1.

Sviten tog slut på samma arena på måndagen, då det regerande mästarlaget fick revansch och vann enkelt med 2-0.

Den största anledningen till segern stavas Kim Källström.

Större nummer 16

Mästarlagets nummer 16 känns redan flera nummer större i år, både fysiskt och mentalt.

Han vann nickdueller mot store Torbjörn Arvidsson och krigade bäst av alla på det av sex spelare proppfyllda innermittfältet.

Källström psyke var också avgörande för matchen. Efter att ha dundrat två frisparkar i utmärkta lägen den första halvtimmen tog han bollen för ännu en frispark, den här gången i utkanten av straffområdet. En spelare med något mindre självförtroende hade då satsat på ett inlägg. Men inte Kim Källström - han tänkte inte ens tanken.

- Inlägg? Nej, när jag såg var frisparken var så bestämde jag mig för att satsa på mål.

Han följde den rutin som han och Stefan Rehn gjort upp, för att vara koncentrerad och inte komma för nära bollen.

- Det är viktigt att ha en rutin, även om det kanske ser lite konstigt ut, sade Källström och koncentrationsmomentet då han noggrant mäter upp ansatsen genom ta några meterlånga kliv baklänges.

- Det är fyra steg bakåt - och lite till, berättar Källström.

Johansson överrumplad

Halmstads målvakt Conny Johansson såg också ut att ha förväntat sig ett inlägg. Han var inte alls beredd på att Källströms knorrade vänsterprojektil skulle dyka in vid första stolpen. När Johansson väl fick fingertopparna på bollen var den redan en meter över mållinjen.

- Jag måste säga att det är oerhört starkt av Kim att ta den frisparken efter att missat två tidigare. Det visar på mental stryka, sade Djurgårdens tränare Sören Åkeby.

Ledningsmålet i den 29:e minuten var viktigt.

- Vi hade nog varit tvungna att göra mål i första - och vi hade ju ett gyllene läge med Igor Sypniewski i början, analyserade Jonas Thern.

Den polske anfallarens friläge i inledningen var dock det enda som HBK skapade i avdelningen avancerade målchanser. I andra halvlek täppte Djurgården till och när Andreas Johansson rullade in 2-0 i den 67:e minuten kändes matchen avgjord.

- Vi spelade oerhört stabilt i försvarsspelet och kontrollerade matchen bra. Men vi kan bättre än så här, sade Sören Åkeby, efter 6-0 och serieledningen efter två allsvenska omgångar.

Lars Markusson/TT