Bajen behövde bara tio man

”Vi spelade skjortan av Örebro”

SPORTBLADET

ÖREBRO (TT)

Hammarby stod för hela festen när man mötte Örebro på Eyravallen och vann med 3-2 (2-1).

– Med tio man på planen i stora delar av matchen spelar vi skjortan av Örebro. Det här var en av våra bästa insatser under min tid i Hammarby, säger tränaren Anders Linderoth.

Örebro SK har väntat hela vintern på premiärfesten på ombyggda Eyravallen och dess omskrivna konstgräs.

Men när det var premiärdags var stämningen högljutt gulsvart.

Vad de drygt 10 000 åskådarna på Eyravallen fick se var ett Hammarbylag med överlägsen teknik och snabbhet jämfört med hemmalaget Örebro.

Det var stundtals kattens lek med råttan.

Detta trots att domaren Anders Frisk hann med att ge Hammarbys mittback Johan Andersson två varningar på blott 35 minuters spel i den första halvleken.

Springer ihop

- Det andra läget är mest olyckligt, de springer ihop med benen, säger Linderoth om det andra och utvisande kortet som kom när Örebros kenyanske anfallare Paul Oyuga föll i en löpduell.

Då stod det redan 2-1 till Hammarby efter mål av Pablo Pinones-Arce och Karl-Oskar Fjörtoft replikerat av en kanon från 25 meter i Ante Covics högra kryss.

Om någon hade förväntat sig en scenförändring efter utvisningen tog de fel. Hammarby låg kvar med två anfallare i form av Pinones-Arce och Peter Markstedt och det modet gav utdelning i första minuten av den andra halvleken.

Örebros båda mittbackar Gustaf Andersson och Thomas Andersson gick upp i rök i en duell med Markstedt som kunde rulla in 3-1 rakt över sprattlande John Alvbåge i Örebromålet.

- En väldigt olycklig start på halvleken och den gör att vårt lag misströstar under 15-20 minuter, säger Örebrotränaren Stefan Lundin.

Den för tidiga misströstan som spred sig i Örebro visade sig i en total avsaknad av offensivt hemmaspel under den första halvan av den andra halvleken.

Fick jaga

Hammarbys tremannamittfält med Kennedy Bakircioglü, Mikkel Jensen och Karl-Oskar Fjörtoft rullade runt bollen och Örebros elva man fick jaga den samma.

Pablo Pinones-Arce kom närmast när även han fick en gåva av fumliga mittbackarna Andersson. Pinones Arce snubblade sig runt utrusande Alvbåge men rullade bollen i stolpen.

I slutet av matchen sög konstgräset musten ur de tidigare så pigga Hammarbybenen och Paul Oyuga kunde reducera till 2-3.

Kvitteringen kom dock aldrig. Trepoängaren gör att Hammarby har ett perfekt facit efter två omgångar och är på samma poäng som ärkerivalen Djurgården i serietoppen.

Örebro förlorade även premiären mot Malmö borta.

- Det är mycket nytt i vårt lag och det kommer att ta tid innan hela paketet är på plats, säger Lundin.

TT